Güney Kıbrıs krizden nasıl kurtarılacak?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro bölgesi maliye bakanları bu ay sonuna kadar Güney Kıbrıs'ı mali krizden kurtarmak için karar aldılar, ancak bu operasyonun nasıl finanse edileceği henüz belli değil.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Haziran ayında kurtarma yardımı için başvurmuştu ancak dönemin komünist hükümetiyle uzlaşma sağlanamadı. Geçen ay yapılan seçimi muhafazakarların kazanmasıyla yeni yönetimle müzakereler yeniden hız kazandı.

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) oluşturduğu troykanın bugün Güney Kıbrıs'a göndereceği heyet, ülkenin finansal ihtiyacının teknik analizini yapacak.
ECB yönetim kurulu üyesi Jeorg Assmussen heyetin yeni hükümeti daha yakından tanımaya çalışacağını da söyledi.

Euro bölgesi bakanlarının (Eurogroup) toplantıdan sonra yaptıkları yazılı açıklama şöyle:

"Eurogroup uluslararası kurumlar ve (Güney) Kıbrıs'tan programın temelini oluşturmak üzere işbirliği yapmalarını istedi ve programın siyasi olarak onaylanmasının Mart'ın ikinci yarısında tamamlanmasını hedefledi."

Eurogroup, yeni Rum hükümetinin bankaların kara para aklamayı engelleyen hükümleri nasıl uyguladıklarının bağımsız bir incelemeye tabi tutulmasını kabul ettiği bildirildi.

Böylece Rum kesimindeki para aklama faaliyetlerinden rahatsız olan Almanya'nın bu konudaki itirazının giderilmesi bekleniyor.

Kurtarma operasyonunun finansmanının nasıl yapılacağını görüşen bakanlar, sürecin sürdürülebilir olmasını, yani borcun geri ödenebilmesini güvenceye almak istiyorlar.

Bu hedef doğrultusunda, 1.5 milyar euro getirmesi beklenen telekom şirketi başta olmak üzere kamu varlıklarının özelleştirilmesi düşünülüyor.

Güney Kıbrıs'ın 17 milyar euroluk ekonomisinin sekiz katı büyüklüğünde sermayeye sahip olan bankacılık sektörünün de yeniden yapılanması gerekecek.