Güney Kore'de tekne faciası: 10 ölü

Güney Kore'de yolcu taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu 10 kişinin öldüğü bildirildi. Kazadan sağ kurtulan 3 kişinin ise 10 saat boyunca tekneye tutunarak hayatta kaldıkları öğrenildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yetkililer, 9,77 ton ağırlığındaki "Dolphin" adlı teknenin dün yerel saatle sabah 07.00'de yelken açtıktan sonra ülkenin güneyindeki Jeju Adası açıklarında alabora olduğunu açıkladı.   

Bölgeye çok sayıda arama kurtarma görevlisinin yanı sıra helikopter ve sahil güvenlik botu gönderildi.  

Gece boyunca süren çalışmalar sırasında 10 kişinin cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma ekipleri, 10 saat boyunca devrilen tekneye tutunarak hayatta kalmayı başaran 3 kişiyi kurtardı.  

Kaza olduğunda teknede kaç kişinin bulunduğu netlik kazanmadığı için kayıpların sayısı bilinmiyor.   

Medya tarafından geçen yıl meydana gelen Sewol faciasıyla karşılaştırılan kaza, güvenlik önlemlerini de yeniden gündeme taşıdı.  

Yonhap haber ajansı, Dolphin teknesinin son sekiz yılda hiçbir güvenlik kontrolünden geçmediğini ileri süren bir rapor yayımladı.   

Geçen yılki kazada 304 kişi ölmüştü

Güney Kore, geçen yıl da aynı bölgede tarihinin en büyük deniz kazalarından birini yaşamıştı. Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6 bin 325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172 kişi kurtulmuştu. Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295 kişinin cesedi bulunmuştu. Dokuz kişinin cesedine ulaşılamamıştı. Arama çalışmaları sırasında iki dalgıç da yaşamını yitirmişti. 

Halk arasında büyük tepkiye neden olan feribot kazasını "cinayet" olarak niteleyen Devlet Başkanı Park Geun-hye, kazaya ilk müdahalenin yetersiz olduğunu kabul etmiş ve özür dilemişti. Kurbanların ailelerinin, sevdiklerini korumak ve kurtarmak için yeterince çaba göstermemekle suçladığı Başbakan Chung Hong-won da istifasını sunmuştu. Feribotun kaptanı ömür boyu hapse mahkum edilmişti.