Güney Sudan kan gölüne döndü

Güney Sudan'da hafta sonundan bu yana Cumhuriyet Muhafızları arasında devam eden çatışmalarda en az 500 kişinin öldüğü, 800 kişinin de yaralandığı bildiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- Güney Sudan'da, hafta sonundan bu yana Cumhuriyet Muhafızları arasında devam eden çatışmalar üzerine BM Güvenlik Konseyi salı günü New York'ta toplandı.

Basına kapalı yapılan görüşmelerin ardından Konsey, gelişmelerin endişe verici olduğunu belirterek, çatışmalarda hayatlarını kaybedenlerin sayısının çok yüksek olduğunu açıkladı.
 
Güney Sudan'daki BM Barış gücünün operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous'un, kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantıda, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 500'e ulaştığını ve 800 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Açıklanan sayı henüz Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı Gerard Araud tarafından teyit edilmedi.

Güney Sudan Cuhmurbaşkanı Salva Kiir
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'i arayarak, ülkedeki çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirerek, en kısa sürede ateşkes sağlanması çağrısında bulundu. Ülkede devam eden çatışmalarda en az 16 bin kişinin başkent Cuba'daki Birleşmiş Milletler yerleşkesine sığındıkları bildiriliyor.
 
Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, eski Cumhurbaşkanı Riek Machar'a bağlılık duyan askerler ile Cumhurbaşkanı Salva Kiir'e bağlı ordu güçleri arasında çatışmalar başlamış, Cumhurbaşkanı Salva Kiir, hükümete karşı darbe girişiminde bulunduğu gerekçesiyle on politikacıyı tutuklatmıştı.

Darbe girişimini başlattığı öne sürülen eski Cumhurbaşkanı Machar'ın ise hala arandığı bildiriliyor. Kiir ve Machar farklı etnik grupları temsil ediyorlar. Bu nedenle geçmişte de şiddetli çatışmalar meydana gelmişti.