Güney Sudan'da feribot faciası

Güney Sudan'da bir feribotun alabora olması sonucu ilk belirlemelere göre çoğu kadın ve çocuk en az 200 kişi boğularak hayatını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALAKAL- Güney Sudan’In Malakal kentindeki çatışmalardan kaçan sivilleri taşıyan feribotun, Beyaz Nil Nehri üzerinde battığını bildirildi.

Feribot kazasının zamanı ile ilgili ise farklı bilgiler veriliyor. Ordu sözcüsü Philip Aguer feribotun bugün battığını belirtirken, yerel basında ise kazanın pazar gecesi yaşandığına dair haberler yer alıyor.

İsyancılar bir süredir Güney Sudan'ın Yukarı Nil Eyaleti'nin başkenti olan Malakal'ı yeniden ele geçirmeye çalışıyor. Malakal daha önce de bir süre isyancıların kontrolüne geçmişti.
BM İnsani Yardım Koordinatörü Toby Lanzer, kentte ve kentin çevresinde yeni çatışmalar yaşandığını ifade etti. Bölgedeki BM Barış Gücü üssüne sığınanların sayısının ise 10 binden 19 bine yükseldiğini kaydediliyor. Hükümet güçlerinin isyancılardan geri almaya çalıştığı Bor kentinde de şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

İktidar kavgası

15 Aralık'ta patlak veren çatışmaların perde arkasında Devlet Başkanı Salva Kiir ve geçen temmuz ayında görevinden alınan yardımcısı Riek Machar arasındaki iktidar kavgası bulunuyor. Kiir ve Machar farklı etnik grupları temsil ediyorlar. Bu nedenle geçmişte de şiddetli çatışmalar meydana gelmişti.

Güney Sudan'ın on eyaletinden yarısında çatışmalar yaşanıyor. Şimdiye kadar çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre en az 400 bin kişi ise yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir