Güney Sudan'ın bağımsızlığı Kürtlere örnek

Reuters haber ajansı Arap baharı ve Güney Sudan'ın bağımsızlığını ilan etmesinin Iraklı Kürtlerin seslerini yükselttiğini ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Afrika'da Güney Sudan'ın yeni bir ülke olarak ortaya çıkması ve Arap dünyasında otokrasilere karşı ayaklanmalar, Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtlerin, merkezi yönetimin daha otoriter olması durumunda özerklik ihtimali konusunda seslerini yükseltti.

Reuters ajansının haberinde, Güney Sudan'ın yeni bir ülke olarak doğduğu gün, sosyal paylaşım sitesi tweeter hesabında duygularını "Güney Sudan, bağımsız olurken tarihe tanıklık etmek... Bu hikayeden çıkarılacak ders şudur; kendi kaderini tayin hakkı, soykırımla reddedilemez" sözleriyle dile getiren Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Dr. Berham Salih'in, Güney Sudan'dan ilham alınacak çok fazla şeyin olduğunu söylediği bildirildi.

Salih, daha önemlisinin ise, Iraklı Kürtlerin büyük bölümünün hissettiği, merkeziyetçilik ve otoriterliğe doğru yol alan Bağdat yönetiminin siyasetlerinin yönü hakkındaki derin endişe olduğunu kaydetti.

Haberde Türkiye AB yolunda ilerlerken Türkiye'deki Kürtlerin de kültürel açıdan daha özgür bir ortama girdiklerine örnekler veriliyor. İranlı ayrılıkçı Kürtlerin de Suriye'deki rejimin devrilmesini bekledikleri, sıranın İran'a geleceğini umdukları aktarılıyor.

Missouri Üniversitesi'nde Ortadoğu politikaları profesörü David Romano Suriye devriminin başarısının, İran dahil olmak üzere diğer ülkelerde derin etkisinin olacağını savunarak, "Suriye'de Esad rejimi devrilirse, İran'ın daha da tecrit edileceğini" belirtti.

Reuters'ın haberinde ayrıca Irak'ın kuzeyinde yaşayan, sürgündeki Suriyeli eylemcilerin, Facebook gibi sosyal paylaşım araçlarını kullandığı ve memleketlerindeki protestoculara bağışlanan paraları topladıkları belirtildi.

Bu eylemcilerden biri Halit Ali, "yarım devrim diye birşey olmadığını" belirterek, "Suriyeliler buna karar verdi. Beşşar Esad'ın devrilmesi an meselesi" dedi.

Erbil'deki Facebook gruplarını yöneten 34 yaşındaki Mahmud Yakub da, "Esad rejiminin devrilmesi halinde Kürtlerin, kendi bölgelerinde çalışmakta özgür olacaklarını" söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir