Gürcistan, Güney Osetya'ya bombardıman başlattı

Gürcistan Başbakanı Gurgenidze, operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA-TİFLİS - Gürcistan birlikleri Güney Osetya'nın başkenti Shinvali'ye karşı bombardıman başlattı. Bombardımanda en az 15 kişi öldü.

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetya'daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi. Gurgenidze, yaptığı kısa açıklamada, bu eylemlerin, halkın halen tehlike altında olması nedeniyle sürekli bir barışa ulaşıncaya kadar devam edeceğini bildirdi. Gürcistan Başbakanı, sürekli barış sağlanır sağlanmaz da en kısa zamanda diyalog ve barışçı müzakerelere ilerlenmesine gerek olduğunu ifade etti. Gürcistan Bütünleşme Bakanı Temur Iakobashvili ise Reuters'a yaptığı açıklamada, Gürcü birliklerinin başkenti sardığını ve kente doğru ilerlediklerini söyledi. Bakan Temur Iakobashvili, Gürcü birliklerinin ayrıca 5 Oset köyünün kontrolünü ele geçirdiklerini belirtti. Rusya haber ajansları ise Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoity'nin Gürcü saldırısının başarısız olduğunu söylediğini duyurdular.

Rus Interfaks ajansı ise Gürcü birliklerinin gece yarısından sonra başkente karşı bir tank saldırısı başlattıklarını bildirdi.

Kokoity Interfaks'a yaptığı açıklamada, TSİ 02.30 civarında "Başkentin güney mahallelerine karşı bir tank saldırısı başladığını, şiddetli bir çatışmanın devam ettiğini" söyledi.

Shinvali'deki bir Rus Televizyonu'nun muhabiri olan Andrei Chistyakov, "Enaz 15 kişinin öldüğünü söyleyebilirim. Bu kişilerin cesetleri evlerinin bahçesinde ya da sokaklarda" dedi.

Bu arada, Gürcistan savaş uçaklarının Güney Osetya güçlerinin mevzilerine saldırı düzenlediği ileri sürüldü. Interfaks'ın haberine göre, Rusya'nın bölgedeki barışgücü birliklerinin komutanı Marat Kulahmetov, Tkverneti köyündeki mevzilere karşı düzenlenen hava saldırısına 5 adet Rus yapımı Su-25 uçağının katıldığını söyledi.

"Rusya, Güney Osetya'yı uyarmalı"

ABD ve Rusya'nın, Gürcistan'ın Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti'ndeki Gürcü-Oset çatışmasının durdurulması ve taraflar arasında siyasal diyaloğun teşvik edilmesi konusunda mutabakata vardıkları açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Dan Fried'in, bugün Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Fried, Reuters'a yaptığı açıklamada, son çatışmaları "anlaşıldığı kadarıyla Oset tarafının başlattığını" belirterek, "Ruslardan, Güney Osetyalı dostlarını, geri adım atmaları ve itidal göstermeleri konusunda uyarmalarını istedik. Ruslar'ın bunu yapmakta olduğuna inanıyoruz" dedi.

BM Güvenlik Konseyi toplandı

BM Güvenlik Konseyi üyeleri ise Rusya'nın isteği üzerine New York'ta durumu görüşmek üzere toplandı. AB dış politika temsilcisi Javier Solana'nın da Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bir telefon görüşmesi yaptı. AB'den yapılan açıklamada, Solana'nın görüşmede, "Güney Osetya'daki durumdan derin endişe duyduğunu ve çatışmaları durdurmak ve taraflar arasında barışçı görüşmelerin yapılması için her türlü çabanın gösterilmesini istediği" belirtildi.

Rusya'dan 'saldırıları durdurun' çağrısı

Öte yandan Rusya, uluslararası topluluğun Güney Osetya'daki çatışmaları birlikte durdurmasını istedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Boris Malakhov tarafından Vesti-22 Televizyonu'nda okunan bakanlık açıklamasında, "Büyük kan dökülmesini ve yeni kurbanları önlemek için çok geç değil" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Rusya, Güney Osetya'da kan dökülmesini durdurmak ve barışı yeniden tesis etmek için çaba göstermeye devam edecektir" denildi.

Sözcü, "Umarız, yabancı ortaklarımız, yüzbinlerce kişinin kaderinin belirlendiği bu zor anda tarafsız kalmazlar. Gürcistan liderliği, karmaşık sorunları çözmek için uygar yolları kullanmaya geri dönmelidir" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bölgeye arabulucu olması için gönderdiği diplomat Yuri Popov, yaptığı açıklamada, ''Gürcistan'ın hareketi tamamıyla akılalmaz bir harekettir ve Gürcistan liderliğinin güvenilirliğinin sıfır olduğunu göstermiştir'' dedi.

Popov, uluslararası topluluğun, Gürcistan'ın NATO'ya girme olasılığını yeniden gözden geçirmesini de istedi.

Saakaşvili, Güney Osetya'ya ateş kes çağrısı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden, ancak hiçbir uluslararası kuruluş ve devlet tarafından tanınmayan Güney Osetya'daki ayrılıkçı yönetime ateşkes çağrısında bulundu. Mihail Saakaşvili, devlet televizyonundan Güney Osetya halkına hitap ettiği konuşmasında, bölgede son günlerde şiddetlenen çatışmaların sona erdirilmesi ve sorunların diyalog yoluyla çözüm bulabilmesi için yeni fırsatlar yaratmak istediklerini kaydetti. Gürcistan hükümetinin, çatışma değil barış istediğini vurgulayan Saakaşvili, bölgedeki ayrılıkçı yönetime ateşkes çağrısında bulundu. Saakaşvili, ''Gürcü halkına karşı yapılan tüm olumsuz hareketlere karşın sizlere, (Güney Osetya halkı) dost elimi uzatıyorum'' dedi.

Bu arada Gürcistan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Güney Osetya'da süren çatışmalar yüzünden yurtdışındaki tüm Gürcistan büyükelçiliklerinin olağanüstü çalışma düzenine geçirilmesi talimatının verildiğini kaydettiler.

Bu arada, Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesi ve Abhazya'dan binlerce gönüllü, Gürcistan kuvvetlerine karşı savaşmak için Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktı.

Interfaks Ajansı'nın haberine göre, Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesinin Devlet Başkanı Taimuraz Mamsurov, "yüzlerce Kuzey Osetyalı Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktı. Bu kişileri durduramayız ya da gitmelerini engelleyemeyiz" dedi.