Gürcistan, Rusya'ya savaş ilan etti

Saakaşvili, Rusya ile savaş halinde olduklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya ile savaş halinde olduklarını bildirdi.

Saakaşvili, televizyondan canlı yayınlanan Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın ''Gürcistan topraklarını işgal girişimini uzun süreden beri planladığını'' belirterek, ''İlan ediyorum. Rusya ile savaş halindeyiz'' dedi.

Saakaşvili, Rusya'nın bugüne kadar sürekli kendilerini tahrik ettiğini belirterek, ''Sağımızdan vurdular suskun kaldık. Solumuzdan vurdular suskun kaldık. Artık yeter, buna son vermek lazım'' ifadesini kullandı.

Saakaşvili, içinde bulundukları durum ile ilgili halktan gizleyecek bir şeyleri olmadığını belirterek, Gürcistan'ın kaderinin belirlendiği bir dönemde birlik çağrısında bulundu.

"Osetya'daki durum insani felaket"

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki durumun insani felaket olduğunu söyledi.  Medvedev, bölgedeki son gelişmeleri öğrenmek üzere Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ve Kremlin İdare Amiri Nikolay Makarov ile yaptığı görüşmede, ''Bu insani felaketin sorumluları neden oldukları bu durumun sorumluluğunu da taşımak zorunda. Bizim görevimiz bu insani felaketin yol açtığı sonuçları ortadan kaldırmak'' dedi. 

Rus askerlerinin sivilleri korumak için barışı tesis etme operasyonu yürüttüklerini belirten Medvedev, ''Barış gücü askerlerimiz ve takviye   birliklerimiz, şu anda Gürcü tarafını barışa razı etme operasyonu yapıyor'' diye konuştu. 

Rus askerlerinin oradaki nüfusu korumakla görevli olduğunu ifade eden   Medvedev, ''Onların da şu anda yaptıkları tam olarak bu'' diye konuştu. 

"Bin 500 kişi hayatını kaybetti"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcü birliklerinin, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'ya düzenlediği saldırıda bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Lavrov, Moskova'daki yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, Gürcü güçlerinin başlattığı saldırıda şu ana kadar bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, ölü sayısının giderek arttığını ifade etti. Rusya'nın Gürcistan ile savaş başlatmak için değil barışı korumak için bölgede bulunduğunu belirten Lavrov, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırıda kullanılan hiçbir bölgesinin güvende olmayacağı uyarısında da bulundu. 

"Bir Rus savaş uçağı düşürüldü"         

Bu arada, Gürcü askerlerinin, bir Rus savaş uçağını düşürdüğü bildirildi. Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı Kakha Lomanya, Reuters'a yaptığı açıklamada, Gürcü güçlerinin bu sabah bir Rus uçağını vurarak düşürdüğünü ve uçağın pilotunun ele geçirildiğini söyledi. 

"30 binden fazla insan Güney Osetya'yı terk etti"

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin, 30 binden fazla insanın Rusya'ya sığınmak üzere Güney Osetya'yı terk ettiğini bildirdi.  Başbakan Yardımcısı, Rusya'nın Güney Osetya'ya insani yardımıyla ilgili Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev başkanlığında düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, son 36 saat içinde 30 binden fazla insanın Rusya sınırını geçtiğini belirtti. Sobyanin, insani durumun çok kötü olduğunu kaydetti. 

Güney Osetya'daki Gürcü mevzilerini bombardımana tutan Rus savaş uçaklarının, bölgenin sınırındaki Gori kentinde attığı bombalardan birinin, bir apartmana isabet ettiği ve olayda ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğü bildirildi. 

Reuters muhabiri, Gori'deki bombardımanda 5 katlı bir binaya isabet eden bombanın, 2 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına yol açtığını söyledi. Ölü ve yaralıların askerler tarafından bölgeden taşındığı belirtildi. Gori'nin dış mahalleleri Rus uçakları tarafından bombalanıyor.