Gustav kasırgası ABD seçimlerini vurdu

McCain'i başkan adayı olarak resmen seçileceği kongreye Bush ve Cheney kasırga yüzünden katılamıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de Cumhuriyetçi Parti, Senatör John McCain'i başkan adayı olarak resmen seçeceği kongresine hazırlanırken, ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, kongreye Gustav kasırgası yüzünden katılamayacaklarını açıkladılar.

George W. Bush ve Dick Cheney'nin bu kararı, New Orleans eyaletini vurması olası görülen Gustav kasırgasının ardından geldi. İkinci bir Katrina Kasırgası benzeri felaket yaşanmaması için New Orleans'ta, halktan bölgeyi terketmesi istendi. Bush ve Cheney, 3 yıl önceki Katrina Kasırgası'na geç tepki verdikleri gerekçesiyle eleştirilmişlerdi. Şu sırada körfez bölgesine yaklaşan ve 4 şiddetindeki Gustav Kasırgası'nın, her an en yüksek kasırga şiddeti olan 5'e çıkması da mümkün görülüyor. Demokrat Parti'nin Denver'daki başarılı kongresinin ardından, Cumhuriyetçi Partililer de birbirine yakınlıkları dolayısıyla ikiz kentler olarak da bilinen Minneapolis ve Saint Paul'de yapılacak görkemli bir kongre sergileme niyetini taşıyorlar. Ancak Bush ve yardımcısı Cheney'nin katılmayacak olması, McCain için sıkıntı yaratabileceği gibi, kendisini Bush politikalarından ayrı tutmaya çalıştığı için, McCain'in işine de yarayabilir.

Schwarzenegger de katılmayacak

Cumhuriyetçi Parti'nin kongresine katılamayacaklar arasında, Hollywood'un "Terminatör" lakaplı ünlü ismi, Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger de bulunuyor. Bush, Cheney ve Schwarzenegger, partinin yarınki kongre açılışında konuşacaklardı. Schwarzenegger, Kaliforniya eyaleti milletvekilleriyle arasındaki bütçe tartışmalarını, parti kongresine katılmama nedeni olarak gösterdi.

New York'un eski Cumhuriyetçi Partili Belediye Başkanı Rudy Giuliani, şimdilik kongreye katılacak görünüyor. Giuliani, bugün televizyon programlarında "Dikkatlerin güneyde, Gustav kasırgası üzerinde olmasını garanti etmeliyiz. Parti kongresiyle ilgilenirken, dikkatleri kasırganın üzerinde almak çok ciddi zarara neden olabilir" dedi.McCain'in de, Gustav Kasırgası büyük bir tehlike yaratırsa, parti kongresinde kutlamalar yapmanın uygun olmayacağı yönünde açıklamaları bulunuyor.Cumhuriyetçi Parti Kongresi'nin toptan iptal edilmesi olası görülmüyor. ABD başkanlık seçiminin yapılacağı 4 Kasım tarihine az bir süre kala McCain'in, resmen partinin başkan adaylığını alacağı adımın atılması gerekiyor.