Hain saldırıya dünyadan sert tepki

Başta ABD ve Fransa olmak üzere birçok ülke saldırıları kınadı. Obama, "ABD, en yakın ve güçlü müttefiklerimizden biri olan Türkiye'ye karşı bu sabah yapılan acımasız terörist saldırıyı şiddetle kınamaktadır" ifadesini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hain terör saldırıları sonrası dünyanın dört bir yanından kınama mesajları geldi.

ABD Başkanı Barack Obama, Hakkari'deki hain saldırıyı kınadı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama, "ABD, en yakın ve güçlü müttefiklerimizden biri olan Türkiye'ye karşı bu sabah yapılan acımasız terörist saldırıyı şiddetle kınamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre, Obama, Amerikan halkı adına şehitlerin aile ve yakınları ile tüm Türk halkına başsağlığı diledi.

ABD'nin, PKK'nın terör tehdidini mağlup etmek ve Güneydoğu'daki tüm insanlara barış, istikrar ve refah getirmek için Türk hükümetiyle güçlü işbirliğine devam edeceğini belirten Obama, "Diğer halklar gibi Türk halkı da barış, güvenlik ve itibar içinde yaşamayı hak ediyor. Onlar hak ettikleri geleceğin peşinden giderken, ABD de bir müttefik ve dostları olmaya devam edecek" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Hakkari'de meydana gelen terör saldırısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'deki son terör saldırılarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Güçlü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, silahlı kuvvetleriyle birlikte bu saldırıları durduracak güçtedir. Buna yürekten inanıyoruz" dedi. Eroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e taziye ve Kıbrıs Türk halkının üzüntülerini dile getiren mesajlar gönderdiğini belirtti.

KKTC Başbakan İrsen Küçük, Hakkari'deki hain saldırılar nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e başsağlığı mesajı gönderdi.

Barzani: Türk-Kürt kardeşliğini hedef aldı

Erdoğan'ı telefonla arayan Barzani, "saldırının Kürt halkını ve Türk-Kürt kardeşliğini hedef aldığını" söyledi. Mesut Barzani, kendilerini de üzen bu olayı şiddetle kınadıklarını kaydetti.

İngiltere: Dehşete düştük

İngiltere Başbakanı David Cameron da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı göndererek, Hakkari'deki terör saldırısından "dehşete düştüğünü", can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını kaydeden Cameron, İngiltere'nin terörle mücadelede Türkiye'ye her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini bildirdi.

Fransa: Saldırı, Fransa'nın desteğini güçlendirecek

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile Hakkari'deki terör saldırıları kınandı. "Son terör saldırıları, Fransa'nın Türkiye'nin terörle mücadelesine verdiği desteği güçlendirecektir" denilen açıklamada, Fransa'nın, "TBMM'deki Kürt kökenli parlamenterlerin, terör örgütü PKK ile aralarına açıkça mesafe koyması yolunda daha önce yaptığı çağrı" da yinelendi.

Almanya: Sınır bölgesinde sığınma imkanı verilmemeli

Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle, Hakkari saldısından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "PKK gibi terör örgütlerine Türkiye-Irak sınır bölgesinde sığınma imkanının verilmemesi" için Türk hükümeti ve Kürt Bölgesi dahil, Irak hükümetine diyalog çağrısında bulundu

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, terör saldırılarını kınadı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, terör saldırısını kınadı, Azeri ve Türk öğrenciler, Azerbaycan'da hain saldırıyı protesto etti.

İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Hakkari'deki terör saldırısı kınanarak, "Terörden sürekli çok çekmiş bir ülke olan İran İslam Cumhuriyeti, terörizmin beraberinde getirdiği acının ne olduğunu çok iyi bilmektedir" denildi.

Avrupa Konseyi

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Hakkari'de meydana gelen hain terörist saldırısını sert bir şekilde kınadı.

Jagland, yayımladığı mesajda, "Ölen askerlerin ailelerine en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ayrıca, yıllardır terörden mağdur olan Türk halkıyla dayanışmamızın altını çizmek istiyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, terörün panzehirinin daha fazla demokrasi ve insan hakları olduğu yolundaki açıklamasına da güçlü bir şekilde katılıyorum" ifadesini kullandı.

AKPM

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'nin dönem başkanı Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko ile Hakkari'deki hain saldırıyı kınadı. Çavuşoğlu ve Grişenko tarafından ortak yapılan açıklamada, "Teröristlerin hedeflerine hiçbir zaman şiddet ve kan dökerek ulaşamayacakları" belirtilerek, "Onlar fikirleri savunmuyor, nefret ve barbarlığı yaymaya çalışıyor. Onlar bütün insanlığa karşı suç işliyor" denildi.

DSP Başkanlık Kurulu, terör gündemiyle olağanüstü toplandı. DSP Genel Başkanı Masum Türker, toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, sözün bittiği yerde olduklarını belirterek "Hamasi sözlerle, atılacak nutuklarla, kuru kınama söylemleriyle bir yere varılamayacağı ortadadır" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir