Halka arzı davalık oldu

Geçtiğimiz hafta halka arz olan ABD'li sosyal medya devi Facebook yeni hissedarları ile davalık oldu. Şirketin hisse değerlemesinin yüksek yapıldığını öne süren yatırımcılar Facebook ve aracı kuruluşlara grup davası açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME






İSTANBUL - Geçtiğimiz cuma günü halka arz olan Facebook, 38 dolarla açılışı yapılan hisse fiyatlarının, arzdan sonra hızlı düşüşü nedeniyle davalık oldu. ABD’de NASDAQ borsasında FB kodu ile işlem gören sosyal medya şirketinin değerlemesinin yüksek yapıldığını öne süren yatırımcılar, Facebook’la birlikte Morgan Stanley ve değerleme yapan diğer kuruluşlara grup davası açtı.

Firmanın hisseleri bugün yüzde 3 değer kazanmasına rağmen halen açılış fiyatı olan 38 doların altında, 31-32 dolar aralığında işlem görüyor. Goldman Sachs ve J.P. Morgan Chase de dava edilen kurumlar arasında yer alırken şirketin ilk olarak 25 dolardan arz olacağı ancak daha sonra bu rakamın 38 dolara yükseltildiği biliniyordu.  421 milyon adet hisse satarak 16 milyar dolar gelir elde eden Facebook, arz sonrası yatırımcılarına toplamda şimdilik 2,5 milyar dolar zarar ettirdi.

2012 yılında  4 milyar dolar gelir bekleyen kuruma 104 milyar dolar değer biçilmesi, halka arz öncesinde de piyasa çevrelerinde tartışılmış, Facebook'a biçilen değerin gerçekçi olup olmadığı uzun süre konuşulmuştu.

900 milyondan fazla kullanıcısı olan Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ise arzdan hemen sonra evlenmiş, finans dünyası yanında magazin dünyasında da adından söz ettirmişti.

Öte yandan halka arzın ilk gününde NASDAQ'da sorun yaşanmış, hisseler yarım saat gecikmeli olarak arz edilmiş, bu gecikmenin ise yatırımcının iştahını kaçırdığı gerekçesi ile NASDAQ bölge mahkemesine şikayet edilmişti.
 

Şimdi, Newyorklu avukat Bernard M. Gross açtığı davaya diğer hissedarlar da müdahil olarak zararlarının hesabının sorulmasını bekliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir