Hamas'tan sosyal medya atağı

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye, ilk kez sosyal paylaşım sitesi "Twitter" üzerinden soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Mısır'da Hamas'ın terör örgütü olarak kabul edilmesi yönündeki kararın ardından, Filistin halkının müdafaası ve bazı ülkelerde hareketin "terör örgütü" olarak nitelendirilmesine karşı, sosyal medyada başlatılan İngilizce 'AskHamas' hashtag'iyle birçok ülkeden gelen soruları yanıtladı. 

Yaklaşık 3 saat süren etkinlik sırasında yayınlanan kısa bir videoda Heniyye, "Hamas, Filistin topraklarını özgürleştirmek amacıyla kurulmuş Filistin direniş hareketidir. Mücadelesi de sadece işgalci İsrail'e karşı olacaktır'' ifadesini kullandı. 

Hamas'ın, vatanın kurtuluşu ve Filistinlilerin haklarını garanti altına alacak adil bir barışa karşı olmadığını dile getiren Heniyye, ''Batı'dakiler dahil olmak üzere tüm halklarla temas halindeyiz. Biz aşırılığa değil, mutedil İslam'a inanan bir hareketiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Hamas'ın, Gazze'ye deniz ve hava limanı inşası karşılığında 5 yıl ateşkesi kabul etmesi sorusuna ilişkin Heniyye, "Bazı uluslararası taraflar böyle bir şeyi önerdi, Hamas olarak henüz buna cevap vermedik ancak bu öneriyi değerlendiriyoruz" diye konuştu. 

Mısır'ın "Hamas'ı terör örgütü kabul etmesi" sorusuna ise Heniyye, Bu kararın Hamas ile Mısır ilişkilerini etkilemeyeceğini belirterek, hareketin tüm İslam ve Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler içinde olduğunu kaydetti. 

Heniyye, İsrail'in son Gazze saldırısında, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sivilleri hedef almadığını vurgulayarak, İsrail askerlerinin ise devamlı sivilleri hedef aldığını belirtti. 

Heniyye, birçok Avrupa ve Arap ülkelerinden Twitter üzerinden gelen 160 soruya 3 saat boyunca yanıt verdi. 

Mısır'da Semir Sabri ve Eşref Said isimli avukatlar, Hamas'ın "terör örgütleri listesine alınması" talebiyle dava açmış, Kahire Acil İşler Mahkemesi de 28 Şubat'ta bu yönde karar almıştı. Mahkeme, 4 Mart 2014'te de "Hamas'ın Mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına" karar vermişti. 

Geçen çarşamba günü ise Mısır yargısının, "Hamas'ın terör örgütü kabul edilmesi"ne ilişkin kararın temyiz başvurusunu kabul ettiği bildirilmişti. İlk duruşmasının 28 Mart'ta görüleceği belirtilen temyiz talebinin Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Devlet Davaları Kurulu'ndaki hukuk danışmanlarından biri tarafından sunulduğu ifade edilmişti. 

Hamas enformasyon bürosu üyesi Tahir en-Nunu, Filistin halkının direnişini teyit etmek ve Hamas'ın "terör örgütü" olmadığını vurgulamak üzere 13 Mart'ta sosyal medyada 'AskHamas' hashtag'iyle bir kampanya başladığını ifade ederek, kampanyanın bir hafta devam edeceğini duyurmuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir