Hava kirliliğine karşı yağmur suyu

Çinli Profesör Yu Shaocai, Pekin’deki gökdelenlerin tepesine dev sulama sistemleri kurmayı öneriyor. Hedef hava kirliliğini çözmek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çin’in başkenti Pekin’de hava kirliliği oranı, Dünya Sağlık Örgütü’nün “güvenli” kabul ettiği 25 eşik değerinin çok üzerinde.

Havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM 2.5 değerinin 350 ila 500 seviyeleri arasında seyrettiği ABD’nin, Pekin’deki Büyükelçiliği’nde ölçülen PM 2.5 değeri 671’e ulaşıyor. Sadece Pekin değil, ülkedeki birçok şehirde hava kirliliği, sık sık tehlikeli seviyelere ulaşıyor.

Resmi verilere göre, Çin’de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünya genelindeki astım ölümlerinde başı bu ülke çekiyor. Ülkedeki hava kirliliği nedeniyle, vatandaşlar güneşi göremez haldeler.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin Çinli ve yabancı bilim adamları ile yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle yaşam süresi ortalama 5,5 yıl kısalmış durumda.

Hava kirliliği ile mücadeleye yönelik gündeme gelen son gelişme ise oldukça umut verici: South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre, Zhejiang Üniversitesi profesörü Yu Shaocai, gökdelenlerin tepesine dev sulama sistemleri kurmayı öneriyor. Şaşırtıcı olsa da, bu sistemin hedefi havadaki PM 2.5 değerini normal eşik değerine düşürmek. Yani hava kirliliğinin çözümü yine gökyüzünden; ya da daha net bir şekilde söylemek gerekirse, gökdelenlerden gelecek.

Yağmur, önemli bir silah

Yağmur, hava kirliliği ile mücadelede önemli bir silah olarak bilinir ve havadaki PM değerini düşürme özelliği vardır.

Yu Shaocai’nin önerdiği sistemin en çekici tarafı, 30 dakika içinde PM 2.5 oranını istenen seviyeye düşürebilmesi. Gökdelenlerin üzerine kurulacak olan sulama sistemleri, maliyet açısından da son derece ekonomik. Aynı zamanda, kullanılan suların toplanıp, yenilen yağmura dönüştürülmesi de mümkün.

Tabi ki tek sorun, çok sayıda gökdelenin tepesine yerleştirilecek sulama sistemleri için gerekli olan suyun nereden sağlanacağı. Her ne kadar Yu Shaocai, nehir ve dere sularının kullanılabileceğini söylese de, çok sayıda insan bunun kolay olmayacağı görüşünde.

Soru işaretlerine rağmen, proje şu anda doğru yolda ilerliyor. Shaocai’nin sistemi kısa bir süre sonra Zhejiang Üniversitesi’nde test edilecek. Bir sonraki test bölgesi ise Hangzhou şehri olacak.