Hava kirliliğine neden olan şirketler taşınacak

Hava kirliliğine neden olan 300 şirket, ekim ayına kadar başkent Pekin'den taşınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Çin'de artan hava kirliliğine neden olan 300 şirket ekim ayına kadar başkent Pekin'den taşınacak.  

Dünyanın en büyük başkentlerinden olan ve hava kirliliğinin yoğun yaşandığı Pekin'de sanayi reformu ve kirliliği azaltma kapsamında yüksek oranda enerji tüketen kuruluşların kentten ayrılacağı açıklandı.  

Pekin Ekonomi, Enformasyon ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Cang Boşü, söz konusu şirketlerin civar bölge ve kentlere taşınacağını belirterek, bunların teknoloji ve üretim altyapılarının yükseltileceğini söyledi.  

Cang, Pekin'in etrafındaki Hıbey eyaleti, Tiencin şehri ve İç Moğolistan Özerk Bölgesi gibi bölgelerle şirketlerin kabulü hakkında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.  

Pekin'de geçen yıl 288 kuruluş farklı yerlere taşınmış ve dev metropolde 7 bin ton kükürt dioksit emisyonunun azalması sağlanmıştı. Ancak yapılan çalışmalara rağmen kentte hava kirliliği yine yüksek seviyelerde seyretmişti.  

Kentte geçen yıl havadaki zararlı partikül oranını ölçen ve doğrudan akciğerlere nüfuz eden PM 2,5 değerinin metreküp başına 90 mikrogram seviyelerinde olduğu açıklanmıştı. Bu oranın da ulusal "iyi hava" standardının yüzde 156 üzerinde olduğu belirtilmişti. 

Dünyadaki en kirli şehirlerden olan Pekin'deki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenli eşik olarak belirlediği PM 2,5 değeri olan 25 birimin 20 kat üzerine çıkabiliyor.  

Hava kirliliğinin arttığı günlerde "kirlilik alarmı" verilen kentte, yaşlı ve çocuklar başta olmak üzere solunum yolu rahatsızlığı olanlara açık alanlara çıkmaması tavsiye ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir