Havadan ve denizden füze yağdı

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin başlattığı operasyonda 48 kişinin öldüğünü, 150 kişinin yaralandığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS – Diplomasi trafiğinin ardından dün akşam koalisyon güçlerince Libya'ya havadan ve denizden 'Şafak Yolculuğu' adı verilen operasyon başlatıldı.

ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın yer aldığı operasyonlarda 48 kişinin öldüğü ve 150 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Operasyonlarda Libya'nın hava savunma sistemlerinin büyük ölçüde etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Fransız uçakları dün TSİ 18.45'te bir Libya askeri aracına ateş açtı. El Cezire televizyonu, Fransız savaş uçaklarının Muammer Kaddafi güçlerine ait 4 tankı Bingazi'nin güneybatısında vurulduklarını belirtti. 

Fransız askeri sözcüsünün verdiği bilgilere göre operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan ve Kaddafi güçlerinin hedeflediği, 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.

Fransız Haber Ajansı'na açıklama yapan bir Fransız yetkili, İngiltere, Fransa ve ABD'nin öncülüğündeki operasyonun, Almanya'daki ABD üssünde ve Amerikalı komutanlar tarafından koordine edildiğini açıkladı.

Yine aynı yetkili, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 24 adet ''Mirage 2000-9'' ve ''F16'' tipi tipi savaş uçağıyla, Katar'ın da 4 ya da 6 adet ''Mirage 2000-9'' tipi savaş uçağıyla operasyona katılma sözü verdiğini söyledi.

Türkiye'nin operasyonlara katılma durumu yok

Erdoğan: Operasyonlar bir an önce sonuçlansın

Kaddafi: Pes etmeyeceğiz

ABD, savaş gemilerinden füze yağdırdı

Akdeniz'de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya'daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenledi. Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor. Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

 20 hedef vuruldu

ABD ve İngiliz savaş gemileri ve denizaltılarından 112 seyir füzesi fırlatıldığı, toplam 20 hedefin vurulduğu açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğunu belirtti.

 

ABD: Kaddafi'nin hava savunması ciddi zarar gördü

Adının açıklanmasını istemeyen ABD'den ulusal güvenlik yetkilisi, "Kaddafi'nin hava savunma sistemleri ciddi şekilde etkisiz hale getirildi. Kaddafi'nin ve ona bağlı kara kuvvetlerinin saldırılara karşılık olarak ne yapabileceğini tahmin etmek için henüz çok erken" diye konuştu.

Obama: Sınırlı bir operasyon

Brezilya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin kendi halkına karşı saldırmayı sürdürdüğünü ve uluslararası topluma, operasyondan başka bir

seçenek bırakmadığını kaydetti. Obama, "sınırlı bir operasyon için yetki verdiğini" ifade etti.

"Askeri operasyon bizim ilk tercihimiz değildi" diyen Obama, "bir tiranın, kendi halkına, 'acıma olmayacak' dediğini" bunun da başka şans bırakmadığını kaydetti.

Obama, ABD'nin Libya'ya kara güçleri göndermeyeceğini belirtti.

El Cezire: Kaddafi birlikleri Bingazi'yi yeniden bombaladı

El Cezire televizyonu, Kaddafi'ye bağlı birliklerin muhaliflerin kalesi olan Bingazi kentini bombaladığını duyurdu.

Televizyon, adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak verdiği haberinde, Kaddafi'ye bağlı güçlerin tanklardan ateş açtığını ve roket kullandığını bildirdi.  Bazı kent sakinlerinin güvenlikleri için camilere kaçtığı da kaydedilen haber, henüz başka kaynaklarca doğrulanamadı.

Libya televizyonu: 48 ölü, 150 yaralı var

Libya devlet televizyonu saldırıda 48 kişinin öldüğünü, 150 kişinin yaralandığını bildirdi.

Libya silahlı kuvvetlerinin devlet televizyonundan duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir