Hindistan MB politika faizini değiştirmedi

Hindistan Merkez Bankası, enflasyondaki ılımlı yavaşlama ve Başbakan Modi'nin politikaları ile, üst üste 3. toplantıda da faiz değiştirmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHI - Hindistan Merkez Bankası, perakende enflasyonundaki yavaşlaması ve Başbakan Narendra Modi'nin yüksek fiyat riskini önlemek için gıda stoklarını piyasaya sürmesi ile, üst üste üçüncü toplantıda da politika faizini değiştirmedi. 

Hindistan Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Başkan Raghuram Rajan, gösterge faiz oranını yüzde 8'de bırakırken, Bloomberg anketine katılan 41 ekonomistin 39'u da değişiklik olmayacağı yönünde tahminde bulunmuştu. İki ekonomist ise yüzde 7.75'e azaltım öngörüsünde bulundu. 

Yapılan bildiride Rajan, "Enflasyonun 2015 yılı başlarında yüzde 8 olacağı öngörülüyor, orta vadede enflasyonun geri çekilmesi sürecini istikrara kavuşturmak kritik. Bu orta vadedeki enflasyon yolundaki riskler ve özellikle Ocak 2016 için hedeflenen yüzde 6 oranı, hala olumlu yönde ve bu risklerin gerçekleşmesi durumunda yüksek oranda hazırlıklı olunduğu garantisini veriyor" ifadelerini kullandı. 

Modi'nin üç ay önce göreve gelen yönetimi, merkez bankasının Asya'nın en yüksek faiz oranlarından biri olan faizleri düşürmesi için uygun ortamı yaratabilmek adına, fiyat artışlarını engellemeye çalışıyor. Yüksek borçlanma maliyetleri riski bölgenin en büyük üçüncü ekonomisini olumsuz etkiliyor. 

Rajan tüketici fiyat enflasyonunu Ocak 2015'te yüzde 8'in altına, Ocak 2016'da ise yüzde 6'nın aşağısına düşürmeyi hedefliyor. enflasyon son iki ayda gerileyerek Haziran'da yüzde 7.3 oldu. Bu oran 2012'den bu yana en düşük artış hızı olmasına karşın, hala Asya Pasifik üyesi 18 ülkede ikinci en yüksek seviyede.