Hindistan yabancı yatırıma kapıyı biraz daha araladı

Geçtiğimiz on yılın en düşük büyümesini kaydeden Hint ekonomisinin ve sürekli kan kaybeden ülkenin parası rupinin desteklenmesi amacıyla doğrudan yabancı yatırımın liberalleşmesi için yeni adımlar atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

DIŞ HABERLER
Hindistan ekonomik açıdan, ucuz iş gücü imkanları, büyük bir pazar olması ve diğer olanaklarıyla yatırımcılar açısından dünyada en dikkat çekici ülkelerden biri konumunda. Türkiye'nin de yatırımlarının bulunduğu önemli bir pazar. 1 Nisan 2000 tarihinden 2012 yılı nisan sonuna kadar Hindistan'a doğrudan sermaye yatırımı 253 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak ülke ekonomisindeki yavaşlamaya paralel olarak son zamanlarda yabancı yatırımlarda sert bir gerileme gözlemlendi. 31 Mart'ta sona eren mali yılda ekonomik büyüme, birkaç yıl önceki yüzde 9'lar seviyesinden yüzde 5'e inerken, doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 38 azalarak 22.4 milyar dolara düştü. Bunun üzerine harekete geçen Hindistan'da Manmohan Singh hükümeti içindeki reformistler, ülke ekonomisini canlandırmak ve sürekli kan kaybeden ülkenin parası rupiye destek olmak amacıyla yeni bir adım daha atarak yabancı yatırıma kapıyı biraz daha araladı. Geçtiğimiz günlerde rupiyi güçlendirmek için faiz oranlarını yükselten Hindistan, cari açığı azaltmak suretiyle rupiye biraz daha destek olmak ve büyümeyi hızlandırmak için yabancı yatırım kurallarını gevşetti. Bu kapsamda Yeni Delhi hükümeti, bir dizi sektörde doğrudan yabancı yatırım kurallarını kolaylaştırdı. Ülkede gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesinin son 10 yılın en düşük seviyesine inmesi ve cari açığın rekor seviyede yükselmesi nedeniyle rupi, bu yıl Asya'da en kötü performans gösteren para birimi oldu.

Kabine bakanı ve Başbakan Manmohan Singh, söz konusu plana onay verdi. Yeni hamle, telekomünikasyon sektöründeki yabancı varlığının şu anki yüzde 74 seviyelerinden yüzde 100'e çıkarılmasına izin verilmesini öngörüyor. Ayrıca sigortadan çay yetiştirilmesine kadar birçok alandaki kısıtlamaların hafifletilmesi ya da kaldırılması planlanıyor. Bu çerçevede petrol rafineri, emtia işlemleri, ve 'tek-marka' perakende satışlar gibi sektörlerde yabancı yatırım hala kontrol altında tutulacak fakat alınabilecek pay artırılacak. Reformlar halen Kabine'nin onayını bekliyor. Hükümet geçtiğimiz yılın eylül ayında ülkenin büyük perakende sektörünün yabancı süpermarketlere açılmasını kabul etmiş ve bu hamle küçük esnafın tepkileriyle karşılaşmıştı. Hindistan Ticaret Bakanı Anand Sharma, sigorta ve çay ekimi gibi sektörleri de kapsayan bir dizi endüstrideki kısıtlamaların gevşetileceğini ya da kaldırılacağını açıklayarak, "Bu kararlarla birlikte doğrudan yabancı yatırımların artacağını tahmin ediyoruz" açıklamasında bulundu. Ekonomistler, yatırımcıları çekmenin, geçtiğimiz on yılın en düşük büyümesini kaydeden Hint ekonomisinin desteklenmesindeki en önemli unsur olduğunu savunuyor.
 

Liberalleşme planları şöyle:
 

* Telekomünikasyon: Sektörde yabancıların varlığı şu anki yüzde 74'ten yüzde 100'e çıkabilecek. Yabancı bir firma Hintli bir telefon şirketinde, Yabancı Yatırım Promosyon Kurulu'nun (FIPB) onayını almasına gerek olmadan yüzde 49 hisseye sahip olabilecek ancak bunun ötesinde bir yatırım için yabancı yatırım düzenleyicilerinin izni gerekecek.
* Petrol ve doğalgaz: Sektörde yabancıların yüzde 49'luk payının korunması kararlaştırıldı ancak bir şirkette yüzde 49 pay sahibi olmak artık FIPB iznine tabi olmayacak.
* Sigorta: Sigorta şirketlerinde yüzde 49 hisse satın almak hükümet onayı gerektirmeyecek. Yabancıların bir sigorta şirketinde sahip olabileceği pay şu an için yüzde 26 ile sınırlandırılmış durumda. Bu sınırın yüzde 49'a çıkarılması parlamentoya takılmış durumda.
* Savunma üretimi: Savurma sektdöründe doğrudan yabancı yatırıma veriler yüzde 26 hisse sahibi olma izninde efektif olarak bir değişikliğe gidilmedi fakat bazı durumlarda bu oranın üzerine çıkılması için hükümetin çalışma yürüttüğü açıklandı.
* Perakende: Tek markalı perakende satışlarda yüzde 49'a varan doğrudan yabancı yatırım için FIPB onayı aranmayacak. Hükümet, süpermarketlere yönelik yabancı yatırımı politikasını yakında açıklığa kavuşturacağını bildirdi.
* Emtia, elektrik, borsalar: Yüzde 49'a kadarki yabancı yatırımlar için hükümet onayı zorunluluğu olmayacak.
* Varlık imar şirketleri: Hükümet onayı olmaksızın yabancıların bu sektörde faaliyet gösteren bir şirkette yüzde 49'luk paya sahip olmasına izin verilecek. Ancak yabancılar daha fazla hisse satın almak için FIPB'den onay almak zorunda kalacak.
* Kurye hizmetleri: Yabancılar artık kurye hizmetleri sektöründe yüzde 100'e varan oranda yatırım yapabilecek ve bunun için hükümet onayına gerek olmayacak.
* Kredi bilgisi şirketleri: Hükümetten herhangi bir onay almadan yabancılar kredi enformasyon şirketlerine yüzde 74 oranında yatırım yapabilecek. Bunun üzerindeki yatırımlar izne tabi olacak.
* Havacılık ve medya: Hükümet, sivil havacılık ve medya sektörlerinde doğrudan yabancı yatırım oranını sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 26 seviyesinde bıraktı.
Yabancı yatırım kurallarının gevşetilmesi, Başbakan Singh'in Palaniappan Chidambaram'ı bir yıl önce maliye bakanı olarak atamasından bu yana yapılan reformların son halkasını oluşturuyor. Özellikle, bir zamanlar yüksek büyüme hızı ve ultra-düşük maliyetleriyle göz dolduran Hindistan'ın mobil sektörünün artık oynak hükümet regülasyonları ve borç içindeki operatörlerin arasında yaşanan fiyat savaşları nedeniyle zor bir durumda olduğu dönemde reformlar önem taşıyor. Son düzenlemeler, aralarında İngiliz Vodafone ve Norveç merkezli Telenor'un bulunduğu yerel şirketlerin azınlık hissesini elinde bulunduran yabancı şirketlerin, Hindistan'daki operasyonlarının yüzde 100'ünü kontrol altına almalarına olanak tanıyacak. Ayrıca sektörde uzun zamandır beklenen konsolidasyon döneminin başlayabileceği ve böylelikle büyük şirketlerin küçük oyuncuları satın aldığı ya da Anil Ambani'nin Reliance Communications gibi zor durumdaki şirketlerin yeni yabancı yatırımcıları cezbedeceği bir sürece girilmesi bekleniyor.

Uzun vadede 10 milyar $
Danışmanlık hizmetleri veren Ernst and Young, yeni tedbirlerin ülkeye uzun vadede 10 milyar dolar yabancı yatırım çekilmesine yardımcı olacağı tahmininde bulundu. 1 Nisan 2000 tarihinden 2012 yılı Nisan sonuna kadar Hindistan'a doğrudan sermaye yatırımı 253 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. 31 Mart'ta son eren mali yılda ise 22.4 milyar dolarlık yatırım çekildi. Hindistan'a doğrudan yabancı yatırımlarda başlıca ülkeler arasında Mauritius, ABD, İngiltere, Singapur, Hollanda, Japonya, Almanya, Güney Kıbrıs, Fransa ve İsviçre sayılabilir. Yatırımlarda başlıca alanlar ise elektrikli ve elektronik eşya, hizmetler, telekomünikasyon, ulaştırma, otomotiv, finansal hizmetler enerji, kimyasallar, inşaat, ilaç, gıda sanayi ve çimento. Ülkede yatırımları bulanan uluslararası devlere örnek verilebilecek şirketler ise BP, Vodefone, Ford Motor, LG, Samsung, Hyundai, Accenture, Reebok, Skoda Motors, ABN Amro Bank, HSBC. Hindistan'ın doğrudan dış yatırımlarında en önemli adresler ise İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Virgin Adaları, ABD, İngiltere, Panama, Hollanda, Avustralya ve Singapur.

 

Hintli firmaların Türkiye'deki yatırımları daha fazla

[PAGE]

Hintli firmaların Türkiye'deki yatırımları daha fazla

Hindistan'ın yabancı yatırımlarda liberalleşme hamlesi Türkiye açısından önemli. Türkiye, ülkede birçok sektörde yatırımları olan bir ülke. Türkiye-Hindistan İş Konseyi Bölge Koordinatörü Gökşin Duman, Hindistan'ın aldığı kararların önemli olduğunu ancak iş imkanlarını geliştirmek için asıl perakende sektörünün açılmasının beklendiğini söyledi. Şu an Hindistan'da tek marka ürün perakendeciliği dışındaki perakendeciliğin yabancı yatırıma hala kapalı olduğunu altını çizen Gökşin, bu sektörün açılması halinde yatırımlarda hızlı bir artış görülebileceğine dikkat çekti. Hindistan'da eyaletler arasında yatırım kurallarının ve harcama alışkanlıklarının farklılık gösterdiğini ifade eden Gökşin, bu nedenle Hindistan'da başarılı olmak için her eyalette inceleme yapılması gerektiğini ve pazarın çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.

Gökşin ayrıca şu an için Hindistan'ın Türkiye'deki yatırımlarının Hindistan'daki Türk yatırımlarından daha fazla olduğunu vurguladı. Türk firmalarının Hint yatırımlarından aldığı payın son yıllarda yukarı yönlü bir trend izlediğini ifade eden Gökşin, özellikle yenilenebilir enerji alanında Hintli firmaların Türkiye pazarı ile yakından ilgilendiklerini belirtti. Konsey'den elde ettiğimiz bilgilere göre iki ülke arasındaki başlıca yatırımlar şunlar:
 

Hindistan'daki başlıca Türk yatırımları
 
[PAGE]

Hindistan'daki başlıca Türk yatırımları

* Söktaş - Tekstil Fabrikası
 

Söktaş Tekstil'in 2007'de  Hindistan'da kurduğu Söktaş India PVT şirketi 2008 yılının üçüncü çeyreğinde Hindistan pazarına yönelik üretime geçti.Türkiye'de yılda 14 milyon metre olan kapasitesini Hindistan fabrikasıyla ikiye katlayan olan Söktaş Tekstil , özellikle Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde yüz milyonlarca kişiden oluşan lüks tüketim pazarında bizzat bulunarak rekabette öne geçmeyi planlıyor.
 

* Karel
 

Telekomünikasyon sektörünün önde gelen kuruluşlarından Karel, Hindistan'da Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanmış üreticiler listesine alındı. Böylelikle devlet ihalelerine katılmaya hak kazanan kuruluş, bu ülkede büyüme açısından önemli bir fırsat elde etti. Özel ve kırsal alan tipi telefon santraları üreticisi Karel, bugüne kadar Hindistan'da sadece özel sektöre, yaklaşık 1 milyon dolar karşılığında 80 binin üzerinde hat sağladı. Karel, Hindistan'da kamu sektöründe de yer alarak ihracat cirosunu dört katına çıkarmayı hedefliyor.
 

* Fernas İnşaat Limited Şirketi
 

Fernas İnşaat 2009 senesinde Hindistan'da üstlendiği 100 milyon dolar bedelli 360 kilometrelik doğalgaz boru hattını tamamladı. Ayrıca Hindistan'ın doğusunda 75 milyon dolar bedelle boru hattı inşaatının ihalesini de aldı. Son olarak, Hindistan Gaz Lt. GAIL altında faaliyet gösteren OPAL (ONGC Petro Additions Ltd.) şirketi ile birlikte Gujarat Eyaleti'nde Dahej petro kimya kompleksi inşaasını üstlendi.
 

* Şişecam
 

Hindusthan National Glass & Industries Limited (HNGIL) ile Hindistan'da cam pazarına giren şirket, Trakya Cam, HNGIL ve kurucu hissedarlarının yüzde 88 oranında pay sahibi olduğu tek float hattı bulunan HNG Float Glass Limited unvanlı şirkete yaklaşık yüzde 44 oranında ortak oldu.
 

* Abdi İbrahim
 

Bu şirketlerin yanı sıra, Türkiye'nin en büyük ilaç üreticisi Abdi İbrahim, Hindistan merkezli Strides Arcolab ile eşit ortaklığa dayanan Abdi Strides isimli yeni bir şirket kurdu. Strides'ın geliştirdiği ürünler Türk , Ortadoğu ve eski Sovyet Cumhuriyetleri pazarlarına ulaşırken, Abdi İbrahim'in jenerik ürünleri de Strides'ın faaliyet gösterdiği pazarlara erişebilecek.
 

* Limak
 

Hindistan'da faaliyet gösteren Türk firmaları arasında Limak, Sarar ve İzopoli-Kingspan de bulunuyor. Limak, 2001 senesinden bu yana Hindistan'da faaliyet gösteriyor; Hintli İnşaat firması Soma ile 135 km'lik Ulusal Yol projesi inşaat çalışmalarını; Gammon India ile 274 kmlik petrol boru hattı çalışmalarını ortaklaşa yürüttü. Hazır giyim markası Sarar, Hindistan pazarına franchise ortakları aracılığıyla 2003'de girdi.
 

* Farplas Hindistan Yatırımı

Renault, Toyota, Ford, Honda, Mercedes ve Hyundai gibi markaların önemli tedarikçisi olan Farplas, global araç projelerinde yer alabilmek için 2008 ortasında Hindistan'da Pinnacle Industries ortaklığıyla üretime başladı. 2008'de 40. yılını kutlamaya hazırlanan Farplas bu ülkede ticari araç firmaları için 

* Çelebi Holding
 

Çelebi Hava Servisi'nin çoğunluk hissesini elinde bulundurduğu ÇHS/Nas India konsorsiyumu, Mumbai (Bombay) Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı'nda yer hizmetleri verme hakkı için açılan ihaleyi kazandı. Çelebi Hava Servisi A.Ş'nin yüzde 51, NAS Aviation Services Pvt Ltd'nin de (NAS India) %49 oranında pay sahibi olduğu ÇHS/NAS India konsorsiyumunun, MIAL tarafından 1 Kasım 2008'de yapılan değerlendirmede, "ihalede en iyi teklifi veren konsorsiyum" olduğu açıklandı. İhale sonucuna göre ÇHS, Bombay Havalimanı'nda 10 yıl süre ile yer hizmeti verme hakkı kazanmış oldu. üretim yapmayı ve önümüzdeki dönemde ikinci bir tesis daha kurmayı hedefliyor.
 

 

Ülkemizdeki Hint yatırımları

[PAGE]

Ülkemizdeki Hint yatırımları
Son dönem zarfında, Hint firmalarının, ülkemizde yatırım yapmak üzere araştırmalarda bulundukları ve çelik, bakır gibi madencilik sektörü, ilaç-eczacılık, otelcilik, köprü-otoyol inşaatı, otomotiv, bilgi teknolojileri, enerji ve şeker alanlarında yatırım yapmak istedikleri gözlemleniyor. 2012 sonu itibariyle Türkiye'de 162 adet Hint firması faaliyet gösteriyor. Bunların en büyüğü Çorlu'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Polyplex isimli polyester film üreticisidir. Ayrıca State Bank of India Türkiye'de bir temsilcilik ofisi açtı. Bunun yanında başta Arcelor olmak üzere önemli Hintli grupların Türkiye'de yatırım yapmak konusunda girişimlerde bulunuyor. Hint enerji şirketi Reliance ülkemizde ofis açarak yatırım faaliyetlerine başladı.

* Polyplex

Dünyanın 5. büyük ince polyester film üreticisi Polyplex, üretim operasyonlarını coğrafi olarak çeşitlendirme stratejisine paralel olarak Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde Aralık 2005'te 24,000 TPA'lık kapasiteli bir polyester film tesisi yatırımı yaptı. İçerisinde 4MW bir elektrik santrali barındıran yatırım projesinin ardından 2006 yılının Mart ayında 5000 TPA kapasiteli bir metal kaplama tesisi yatırımı yine aynı bölgede hayata geçirildi. Firma son olarak bir çip tesisi kurma sürecinde olup tüm yatırımların toplam tutarı 55 milyon ABD Doları olarak öngörülüyor.

* Mahindra

Traktör üreticisi Mahindra & Mahindra, İlçe Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. ile birlikte Türkiye pazarına girdi. Hintli Aditya Birla Grup'un Adana Organize Sanayi Bölgesinde Viskon Elyaf Üretim Tesisi yatırımı bulunuyor. Aditya Birla Grup, Türkiye'de üretimi bulunmayan ve tekstil sektörünün ithal etmek zorunda kaldığı viskon elyaf üretimi için 5 yılda 510 milyon dolara ulaşacak yatırım yapma kararı aldı.

* Ircon
 

Hindistan Demiryolları İnşaat Şirketi (IRCON), 1990'lı yıllarda TCDD'den 35 milyon dolar tutarında iki demiryolu yapım projesi aldı. Bu tarihten itibaren bu sektörde işbirliğinin geliştirilmesine dair hamleler ise yapılmadı.

* Tata Motors

Hindistan'ın en büyük ağır ticari araç üreticisi Tata Motors, pick-up segmenti araçlarla yıllardır Türkiye pazarında. Tata, Şubat 2005 tarihinde Tata Indica ve Indigo binek araçlarını da ürün portföyüne kattı.  Sonrasında Adana'da kurulmuş olan fabrikada, BAE ile diğer Ortadoğu ülkelerine ihraç edilecek Tata otobüsleri için bir montaj ünitesi kuruldu.

* Wipro
 

Hint yazılım devi Wipro ile As/Nexia Türkiye arasında stratejik işbirliği anlaşması 2010 yılı temmuz ayında imzalandı. Anlaşma kapsamında enerji sektörüne danışmanlık ve risk yönetimi hizmetini verecek ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi şirketi kuruldu. Bu şirket, enerji şirketlerine, şirket organizasyon yapılarının ve stratejilerinin oluşturulması, yeni yapı ve stratejinin gerektirdiği teknolojik alt yapının kurulması ve uygulanmasına yönelik entegre çözümler sunacak.
 

* Dabur Grubu
Türkiye'nin önde gelen kişisel bakım ürünleri üreticisi Hobi Kozmetik, yaklaşık 323.78 Crore Rupi (yaklaşık 69 milyon dolar) karşılığında Hintli Dabur Grubu'nun oldu. Firmanın uluslararası kolu Dabur International, Hobi Grup'un 3 şirketi Hobi Kozmetik, Zeki Plastik ve Ra Pazarlama'nın tüm hisselerini satın aldı.

* IOC - Çalık

İlk olarak Çalık Holding ile birlikte Tüpraş özelleştirmesine katılan IOC'nin (Indian Oil Corporation) yine aynı holdingle  4.9 milyar dolara mal olacak 15 milyon ton/yıl kapasiteli rafineri ve petrokimya tesisini ortak olarak kurmak için EPDK'ya yaptığı 49 yıllık rafinerici lisans başvurusu kabul edildi.
 

* TAFE
Hintli Tractors and Farm Equipment Limited (TAFE) Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yıllık 15 bin traktör üretimi planı ile traktör üretim ve montaj tesisi yatırımını Eylül 2010'da gerçekleştirdi.

 
Hindistan'ın gözü yenilenebilir enerjide
 

Türkiye'deki yatırımlarını artırmayı amaçlayan Hindistan, iddialı olduğu yenilenebilir enerji sektöründe varlık göstermek için kolları sıvadı. Hindistan Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Sayın Farooq Abdullah, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın davetlisi olarak 25 - 28 Haziran 2013 tarihlerinde ülkemize bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu çerçevede üst düzey Hintli firmaların katılımı ile "Türkiye - Hindistan Yenilenebilir Enerji Alanında İşbirliği Toplantısı ve Hintli Firmalarla ikili İş Görüşmeleri" düzenlendi. Son yıllarda gerçekleştirdiği şirket satın almaları ile başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji alanında dünyada giderek öne çıkan bir ülke konumunda olan Hindistan, kendi sektörlerinde dünyanın en önemlileri arasında yer alan şirketleriyle Türkiye'ye adeta çıkarma yaptı. Türkiye'deki yenilenebilir enerji projeleriyle yakından ilgilenen Hintli firmalar arasında IL&FS Energy, Cargo Power & Infrastructure, Power & Infrastructure, Suzlon Energy, RRB Energy, Indian Wind Turbine Manufacturers Association başı çekiyor. Bu sektörde yakında önemli işbirliklerine imza atılması bekleniyor.
 

Rakamlarla Hindistan

[PAGE]

Rakamlarla Hindistan 

Hindistan ekonomisi son aylarda hız kesmekle birlikte dünyanın en dinamik ekonomileri arasında yer almaya devam ediyor. Ülke ekonomisine ve tarihine ışık tutan bazı rakamsal veriler şöyle:
 

 

Yoksulluk oranı
%29.8
 

Hindistan'da yoksulluğun tek bir ölçüsü bulunmuyor ancak Dünya Bankası'na göre 2010 yılı itibariyle nüfusun yüzde 29.8'i ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 1994 yılındaki yüzde 45.3'lük orana kıyasla yoksulluğun ciddi bir düşüş gösterdiği söylenebilir. Orta sınıf gelirinin düşük olduğu bir ülke olarak sınıflandırılabilecek Hindistan kişi başına gelir sıralamasında dünyada 149'uncu basamakta. Yıllık ortalama gelir 1.330 dolar.
 

Çay üretimi
988.3 milyon kg
 

Dünyanın en büyük çay üreticilerinden olan ülkenin yıllık üretimi 988.3 milyon kilogram düzeyinde. Dünyanın en popüler içeceğinde en büyük ikinci üretici olan Hindistan geçtiğimiz yıl 180 milyon kg'a yakın çay ihracatı gerçekleştirdi. Hindistan ayrıca yıllık 16.3 milyon kg ile dünyanın en büyük mango üreticisi.
 

 

İhracatı yüksek
298.2 milyar dolar
 

Hindistan, dünyanın en büyük 21'inci mal ihracatçısı durumunda. İlk sırada Çin yer alıyor.
 

Film dünyası 3.9 milyar

Bollywood olarak da bilinen Hindistan film endüstrisi çok hareketli. Örneğin 2011 yılında Hindistan sinemaları 3.9 milyar adet bilet satışı gerçekleştirdi. ABD ve Kanada'da satışların 1.3 milyar olduğu düşünüldüğünde Hindistan'daki hareketlilik çarpıcı.
 

Mobil işgücü 752 milyon abone 

Dünyada Çin'den sonra cep telefonu aboneliğinin en yüksek olduğu ülke. Çin'de bu rakam 859 milyon iken, Hindistan'da 752 milyon. her 100 kişiden 61.4'ü mobil telefon abonesi. Brezilya'da bu rakam 104.1, İngiltere'de 130.3.
 

İş dünyası 
Fortune Dergisi'nin 2011 Global 500 sıralamasına 8 Hintli şirket girdi. Piyasa değerine göre yapılan değerlendirmede en üst sırada (98'inci) Indian Oil vardı. Diğer şirketler Reliance Industries, Bharat Petroleum, State Bank of India, Hindustan Petroleum, Tata Motors, Oil and Natural Gas, Tata Steel olarak sıralandı.
 

Küresel rekabet 56'ıncı
 

Birçok açıdan Hindistan ekonomisinin iyileşme göstermesi bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Endeksi 2011-2012 sıralamasında Hindistan genel sıralamada 56'ıncı olurken, altyapıda 89, sağlık ve eğitimde 101'inci oldu.
 

Ekonomik büyüklük 3 numara
 

Hindistan,satın alma gücü paritesine göre 4.45 trilyon dolarlık büyüklükle ABD ve Çin'in ardından dünyanın üçüncü büyük ekonomisi.
 

Milyarder artıyor  

Forbes Dergisi'nin hazırladığı listeye göre Hindistan'da 48 dolar milyarderi bulunuyor. Bunların 3'ü ilk 50 en zengin kişi arasında yer alıyor. En zenginlerin isimleri arasında Mukesh Ambani, Lakshmi Mittal ve Azim Premji var.
 

İşlem yeri 1.02 trilyon $
 

Bombay Borsası'ndaki şirketlerin toplam piyasa değeri büyüklüğü 23 Mayıs 2012 itibariyle 1 trilyon doların üzerinde. 1875'de kurulan işlem platformu Asya'nın en eski borsası özelliğini taşıyor.
 

İnternete talep 7.5 kişi
 

Her 100 kişiden 7.5'i internet kullanıyor. Dünya ile kıyaslandığında büyüme potansiyeli çok fazla. İngiltere'de bu rakam 84.7, Brezilya'da 40.7 civarında.