Hindistan'da enflasyon ve fabrika üretimi yavaşladı

Faiz artışlarının ardından Hindistan'da tüketici fiyatları ve fabrika üretimi hız kesti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ- Asya'daki en yüksek enflasyon düzeyiyle karşı karşıya olan Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan'ın faiz artırımlarının ardından Hindistan'da tüketici fiyatları Ocak'ta hız kesti ve fabrika üretimi de Aralık'ta düşüş kaydetti.

Yeni Delhi'deki İstatistik Bakanlığı'nın verilerine göre TÜFE yıllık bazda yüzde 8.79 hızlanarak, Aralık'taki yüzde 9.87 seviyesinden yavaşlamaya işaret etti. Bloomberg anketine katılan 37 analistin medyan tahmini enflasyonun yüzde 9.2 seviyesinde olacağı yönündeydi ve Ocak ayı verisi Ocak 2012'den bu yana en düşük düzeyine indi. 

ABD'nin parasal genişleme programını azaltmasının ardından geçtiğimiz ay Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika gibi gelişen ülkelerle birlikte faiz artışına giden Rajan, enflasyonla mücadele edeceğini ve rupinin değerini koruyacağını söyledi. Yüksek faiz tüketici talepleri üzerindeki etkisini göstererek, sanayi üretiminin Aralık'ta yüzde 0.6 daralmasına neden oldu.

Enflasyon yüzde 8'e gerileyinceye kadar rahat olmayacağını söyleyen Kotak Mahindra 
Bank Ltd.'ın Mumbay'daki ekonomistlerinden Indranil Pan, "RBI enflasyona bir bütün olarak bakacak ve bu yavaşlama mevcut duruşlarını değiştirmeyecek" dedi.

Dolar karşısında geçtiğimiz yıl yüzde 13 değer kaybetmiş olan Hint rupisi dün yüzde 0.2 güçlenerek 62.11 seviyesine çıktı. S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir