Hindistan'da enflasyon yavaşladı

Hindistan'da 7 Nisan'da başlayacak seçimlerin öncesinde tüketici enflasyonu hız kesti, fabrik üretimi ise beklenmedik şekilde yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Faiz artışlarının Asya'nın en hızlı enflasyonuna sahip olan ülkesi Hindistan'da fiyat artışlarının hızını önümüzdeki ay yapılacak seçimlerin öncesinde kesmesiyle ülkede tüketi fiyatları enflasyonu Şubat'ta 3. kez yavaşlarken, fabrika üretimi sürpriz bir artış gösterdi.

Yeni Delhi'deki İstatistik Bakanlığı'nın verilerine göre Hindistan'da TÜFE yıllık bazda yüzde 8.1 hızlandı. Ülkede sanayi üretimi de ocakta yüzde 0.1 büyüdü.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in Kongre partisi, yüksek fiyat baskısı, yavaşlayan büyüme ve desteğini azaltan yolsuzluk skandallarının gölgesinde 7 Nisan'daki seçimlere hazırlanıyor. Yetkililer TÜFE'yi para politikasının çıpası hâline getirilmesini değerlendirirken, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan eylülde göreve gelmesinden bu yana 3 kez faiz artırdı.

Enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu, ancak geçmişteki seviyelere kıyasla düşüş trendine geçmiş olmasının da olumlu algılanabileceğini söyleyen Mumbay'daki Yes Bank Ltd.'ın başekonomisti Shubhada Rao, "Merkez bankası içinse, bu uzun faiz molası gıda fiyatları ve genişlemeci bütçe üzerindeki baskıların azalmasına neden olabilir" dedi. Rupi geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetti. Ülkede ocakta fabrika üretimi 4 aydır ilk kez artış kaydetti.