Hindistan'da enflasyon yükseldi

Yıllık enflasyon yüzde 12,44 ile 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ - Ticaret Bakanlığı, Hindistan'da 2 Ağustos'ta sona eren hafta itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 12,44'e yükseldiğini, geçen yıl aynı dönemde yıllık enflasyonun ise yüzde 4,39 olduğunu açıkladı.

Ticaret Bakanı Kemal Naş, "Yüksek büyüme oranlarına sahip olduğunuzda, bu arz yönlü baskıya yol açıyor. Diğer yandan bu enflasyonun büyük bölümü işal" dedi. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh de enflasyonun dış etmenler yüzünden arttığını, yetkililerin yoksulları enflasyona karşı korumak için gerekli adımları attığını söyledi. Singh, Hindistan'ın İngiliz yönetiminden bağımsızlığını kazanmasının 61'inci yıl dönümünde yaptığı konuşmada, Asya'nın üçüncü büyük ekonomisinin, yoksulluktan kurtulmak ve istihdam yaratmak için her yıl yüzde 10 büyümesi gerektiğini ifade etti. Merkez bankasının fiyatları kontrol altına almak için her türlü tedbiri aldığını belirten Singh, ancak bu tedbirleri alırken büyüme oranına zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.

1 trilyon dolarlık Hint ekonomisi, Singh hükümeti 2004'te iktidara geldikten sonra yıllık ortalama yüzde 9 büyüdü, ancak geçen altı ayda büyüme hızına artan petrol, gıda ve maden fiyatlarından kaynaklanan enflasyondaki yükseliş eşlik etti. Enflasyondaki yükseliş nedeniyle son iki ayda para politikasını sıkılaştıran merkez bankası, faiz oranını son yedi yılın en yükseği olan yüzde 9'da tutuyor.