Hindistan'ın cari açığı 4 yılın en düşüğüne indi

Altın ithalatının azalmasıyla Hindistan'ın cari açığı 4 yılın en düşük düzeyine geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ- Hindistan'ın cari açığı altın ithalatının azalmasıyla 4 yılın en düşüğüne gerileyerek, ekonomistlerin cari açığın, ekonominin ilerlemesi halinde yeniden genişleyebileceğini söylemesine rağmen rupi için destekleyici oldu.

Merkez bankasının açıklamasına göre Hindistan Ekim-Aralık döneminde 4.2 milyar dolar cari açık vererek, önceki çeyrekteki 5.2 milyar doların altına geriledi. Cari açık, GSYH'nin yüzde 0.9'unu oluşturdu. Cari işlemler dengesi, ticaret, mal, hizmet ve yatırım gelirlerinin en geniş kapsamlı göstergesi.

Hint hükümeti dünyanın en büyük 2. altın kullanıcısı olan ülkede geçtiğimiz yıl altındaki ithalat vergisini, rupi üzerinde baskı oluşturan ticaret dengesizliğini azaltmak için 3 katına çıkardı. Hint rupisi ithalatın düşmesi ve büyümenin durağan seyretmesiyle 28 Ağustos'ta kaydettiği tüm zamanların en düşüğünden yüzde 11 güçlenerek dünyanın en iyi performans gösteren para birimi oldu.

Cari açığının "yanlış sebeplerle" düştüğünü vurgulayan Mumbai'daki Crisil Ltd.'ın başekonomisti Dharmakirti Joshi, "Ekonomi toparlanırsa, ithalat artacak ve cari açık yeniden yükselecek. Hükümet altın ithalatındaki kısıtlamaları kaldırmaya başlamalı" dedi.

Rupi Mumbay saati ile 9:07 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 61.44 düzeyine çıktı. S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 0.3 tırmandı. Cari açı kverisi piyasaların kapanışından sonra açıklandı. 

Ekim-Aralık döneminde kaydedilmiş olan cari açık, 2010'dan bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir