Hindistan'da 1.6 milyar yıllık bitki fosilleri keşfedildi

Bilim insanları, Hindistan'ın Madhya Pradeş eyaletinde keşfedilen kırmızı yosun fosillerinin yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesine ait olduğu belirterek dünyanın en eski bitkisi olabileceğini öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nden Prof. Dr. Therese Sallstedt başkanlığındaki araştırma ekibi, Chitrakoot şehri yakınlarında tortul kayalar içinde yeni fosiller buldu.

Hindistan'ın Madhya Pradeş eyaletinde keşfedilen kırmızı yosun fosillerinin, yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesine ait olduğu ve dünyanın en eski bitkisi olabileceği ileri sürüldü. Araştırmacılar, bu fosillerin, bitkiler ve çok hücreli organizmaların geçmişinin bugüne dek bilinenden 400 milyon yıl daha geriye gittiğinin kanıtı olabileceğine işaret etti.

Araştırmacılar, 1,6 milyar yıl öncesine ait fosillerin ilave kanıtlarla desteklenmesi halinde özel olarak bitkilerin, genel olarak da çok hücreli canlıların geçmişine dair en eski bulgu sayılabileceğini kaydetti.

Geçmişte okyanus tabanı olan bölgede bulunan bir kısmı ipliksi, bir kısmı etli yapıdaki bitki fosillerde "kloroplast" denilen, hücre içinde fotosentez yapmayı sağlayan organellere benzer unsurlar keşfettiklerini bildiren bilim insanları, söz konusu unsurların kompleks hücre yapısının kanıtı olduğu da vurguladı.

Yeryüzünde tek hücreli canlı yaşamına dair izler yaklaşık 3,5 milyon öncesine dayanıyor. Küf ve bitki fosillerine dayanan çok hücreli yaşamın ilk bulguları ise 1,2 milyar yıl öncesine ait.

Araştırmanın bulguları çevrimiçi bilim yayını PlOS Biology'de yayınlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir