Hint Ay aracı Amerikan harita cihazlarıyla yolda
Hindistan'ın Ay'a gidecek ilk uzay aracı fırlatıldı
ANKARA- Hindistan'ın sabaha karşı Ay'a gönderdiği insansız uzay aracı Çandrayaan-1, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2 harita aygıtını da taşıyor.
Çandrayaan, toplam 320 ton ağırlığında "Kutup Uydu Kalkış Aygıtı" (PSLV-C11) roketinin 12'şer tonluk 6 dilimli yan destek roketleriyle Ay'a doğru yola çıktı.
Aracın, Ay'a çok yakınlaşması, 100 km irtifada yörüngeye girmesi planlandı.
NASA, Sanskritçe'de "Ay Gemisi" anlamına gelen Çandrayaan-1 uzay aracının Ay'a götüreceği Ay Mineraloji Haritacısı'nın, maden kaynaklarını değerlendireceğini, Minyatür Sentetik Diyafram Radarı'nın da kutup bölgelerindeki olası buz kalıntılarının haritasını çıkaracağını açıkladı.
NASA Başkanı Michael Griffin, NASA cihazlarını Çandrayaan-1 ile gönderme fırsatının hiç kuşkusuz önemli bilimsel keşifler yapılmasını sağlayacağını belirterek, "Bu heyecan verici işbirliği, Hindistan ile gelecekte uzayın sivil keşfi alanında uzun ve karşılıklı işbirliği umudumuza doğru önemli bir adım" diye konuştu.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait 4 aygıtı da taşıyan Hint uzay aracı, Ay'ın kutup yörüngesinde 2 yıllık bir görev için gönderilidi.
NASA, 2 harita cihazına ek olarak Çandrayaan-1'e iletişim desteği de verecek.