Hırvatistan'nın havası Macaristan'dan sorulacak

Hırvatistan'ın hava sahasını Macaristan koruyacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE - Macaristan Savunma Bakanı Csaba Hende, Hırvatistan hava sahasını Macaristan’ın koruyacağını bildirdi.

Macaristan resmi haber ajansı MTI’nin haberine göre, Savunma Bakanı Hende, Hırvatistan’ın Macaristan’dan hava sahası güvenliğinin sağlanması için talepte bulunduğunu söyledi. Hende, geçen hafta Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’nın oluşturduğu Vişegrad Dörtlüsü'nün savunma bakanları toplantısında konunun görüşüldüğünü belirtti. 

Macar Savunma Bakanı, Hırvatistan’ın bu talebinin kabul edilmesiyle Slovenya’dan sonra Hırvatistan’ın da hava sahası güvenliğinin Macar Hava Kuvvetleri tarafından sağlanmış olacağını belirtti.

Hırvatistan’ın bu talebinin iki ülkenin uzun süreli ilişkileri açısından olağanüstü öneme sahip olduğunu belirten Hende, Macaristan’ın dördüncü nesil savaş uçaklarına sahip olduğunu ve bölgede bu yeteneğin sadece Macaristan Hava Kuvvetleri’nde bulunduğunu kaydetti.

Hende ayrıca 2015 yılında dört ay boyunca Estonya, Litvanya ve Letonya’ın hava sahalarını da Macaristan Hava Kuvvetleri’nin koruyacağını belirtti.

Macaristan ile Slovenya arasında 17 Ocak’ta imzalanan anlaşma ile Macaristan, Slovenya hava sahasını Gripen türü savaş uçakları ile korumaya başlamıştı. O tarihe kadar savaş uçağı bulunmayan Slovenya’nın hava sahasını İtalya koruyordu.