Hisse fonlarından haftada 12 milyar dolar çıktı

Yatırımcılar küresel hisse fonlarından yılın ilk haftasında 12.1 milyar dolar çekti, gelişen ülkelerden çıkış 8. haftasına girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yatırımcılar küresel ekonomide büyüme endişeleriyle yeni yılın ilk haftasında küresel hisse piyasası fonlarından 12.1 milyar dolar çekti. Gelişmekte olan ülke hisse fonlarında çıkış art arda sekizinci haftada da devam etti.

Bank of America Merrill Lynch tarafından EPFR verilerine dayandırılan ve Cuma günü yayımlanan rapora göre 7 Ocak'ta sona eren haftada ABD hisse senedi piyasalarına yatırım yapan fonlardan 12.8 milyar dolar, Avrupa hisse piyasasına yönelik fonlardan ise 300 milyon dolar tutarda çıkış oldu. 

Çıkışta sekizinci hafta

Gelişmekte olan ülke hisse piyasalarına yönelik fonlardan çıkış sekizinci haftasına girerken, haftalık para çıkışı 1.3 milyar dolar oldu. Japon hisse senedi fonlarına ise 500 milyon dolar giriş gerçekleşti. Verilere göre geçen yılın tamamında hisse senedi fonlarına giriş 160 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu tutar hisse fonlarına olan ilginin 2013 yılındaki rekor para girişinin ardından azalarak da olsa devam ettiğini gösteriyor. 

Piyasalara göre hisse fonlarına girişe bakıldığında ise geçen yıl ABD hisse fonlarına 87.4 milyar dolar, Japon hisse fonlarına 14.5 milyar dolar giriş oldu. Gelişen ülke hisse fonlarından çıkış 2014'ün tamamında ise 24.7 milyar dolar oldu. Bel Air Investment Advisors stratejisti Arun Bharath, ABD dışında Çin, Avrupa, Rusya ve Brezilya'da açıklanan ekonomik verilerin zayıf olduğuna işaret ederek "Yatırıcılar biraz çekingenler ve kâr realizasyonu olduğunu görüyoruz. Dışarıda olanların bir noktada ABD'yi de etkileyebileceğine dair açık endişeler var" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir