Hollanda durgunluktan çıkamıyor

Ülke ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 gerilerken, işsiz sayısı 7 bin arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Uluslararası finans krizinin etkilediği ülkeler arasında yer alan Hollanda'da ekonomideki kötü gidiş devam ediyor.

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS), bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 oranında gerileyen ülke ekonomisindeki resesyonun devam ettiğini açıkladı. CBS'e göre yıllık bazda ekonomide yaşanan gerileme ise yüzde 1,7 oranında gerçekleşti.

2012'nin ikinci yarısından bu yana durgunluk yaşayan Hollanda ekonomisi, geçen senenin 3. çeyreğinde yüzde 1, son çeyreğinde yüzde 0,4 oranında küçülme yaşamıştı.
Tüketici ve kamu harcamalarında yaşanan azalmanın küçülmede önemli rol oynadığına değinilen CBS'in açıklamasında, yatırımlarda da gerileme olduğu belirtildi. Bir önceki yıla kıyasla 2013'ün ilk çeyreğinde hane halkı tüketiminde yüzde 2,1 oranında azalma yaşandığının altını çizen CBS, bu dönemde özellikle mobilya, giyim eşyası ve otomobil satışlarının gerilediğini bildirdi.

CBS'in verilerine göre ekonomideki daralmaya paralel olarak istihdam açığı da büyürken, ülkedeki toplam işsiz sayısı bir önceki aya kıyasla 7 bin artarak 650 bine yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde aylık ortalama 19 bin kişinin işini kaybettiğine vurgu yapılan açıklamada, istihdam açığının yüzde 8,2'ye yükseldiği belirtildi.
Sosyal Sigortalar Kurumu'na (UWV) kayıtlı işsizlik ödeneği alanların sayısında ise nisan ayında bir değişiklik olmadığı bildirildi. Verilere göre şu anda işsizlik ödeneği alanların toplam sayısı 380 bin.

İstatistik bürosunun açıkladığı verilerle ilgili değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Henk Kamp, geçen senenin son çeyreğine oranla ekonomik daralmanın yavaşladığını belirterek, bunun istikrarın bir işaret olduğunu söyledi.