Hollande'den yabancılara oy hakkı vaadi

Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci turu öncesi adaylar, seçim meydanlarında kampanya çalışmalarını giderek yoğunlaştırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turu ikinci sırada bitiren Nicolas Sarkozy, basında çıkan yorumların tersine, gelecek genel seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Cephe partisiyle koalisyon yapılmasına ve cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bu partiden birisini bakan atama fikrine sıcak bakmadığını açıkladı.

Seçimleri kazanabilmesi için aşırı sağın oylarına ihtiyacı bulunan Sarkozy, "Gelecek genel seçimler için aşırı sağ ile bir anlaşma yok, yeniden cumhurbaşkanı seçilirsem bu partiden birisini hükümete bakan olarak atamayacağım" dedi.

Fransız basını bununla birlikte, ilk turda yüzde 18 oranında oy alan aşırı partiyi "meşru bir parti olarak gördüğünü" ve bu partiye oy atanlara da "saygı duyduğunu ifade eden Sarkozy'nin son günlerde Ulusal Cephe seçmeninin "gözüne girmeye" çalıştığı yorumunu yapıyor.

Sosyalist lider Fracois Hollande ise bugün yaptığı açıklamada, oturma ve çalışma izni olan yabancılara 2013 yılında düzenlenecek genel seçimlerde oy hakkı tanımak istediği yolundaki vaadini bugün bir kez daha yineledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 6 Mayıs'ta düzenlenecek.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir