Hong Kong HSBC’nin yeni adresi olmak istiyor

2014’te verdiği 7.9 milyar dolarlık verginin 2.4 milyar dolarını İngiltere’de ödeyen Avrupa’nın en büyük bankası, Londra’da faaliyette olmanın getirdiği yüksek maliyetlerden kurtulmak için merkezini İngiltere dışına taşımayı planıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Dünyanın önde gelen bankalarından HSBC genel merkezini 20 yıl aradan sonra İngiltere dışına taşımayı düşünmesi, Avrupa’nın en büyük bankasının vergi uygulamalarını gündeme taşıdı. Banka, İngiltere’deki vergiler ve Londra’da faaliyette olmanın getirdiği yüksek maliyetler nedeniyle böyle bir arayışa yönelince bankanın merkezinin Londra’dan nereye taşınacağı ve başka bir noktaya taşınmasının etkesinin ne olacağına dair tartışmalar başladı. 

HSBC İcra kurulu, banka yönetiminden yeni bankacılık ikliminde bankanın genel merkezinin nereye taşınmasının şirketin çıkarına olacağını tespit etmesini istedi.Banka hissedarlarının Asya’ya özellikle de Hong Kong’a taşınma çağrısında bulundukları biliniyor. Hong Kong Parasal Otoritesi (HKMA) de, İngiltere’nin en büyük bankası HSBC’nin küresel yönetim merkezini Londra’dan Hong Kong’a taşıması halinde pozitif tutum alacaklarını duyurdu. HKMA, Otorite’nin, HSBC Yönetim Kurulu’nün bankanın genel merkezinin konumlandırılması için en iyi yerin gözden geçirilmesi talebinin farkında olduğunu vurguladı. Hong Kong’un bankacılık sektörünü en üst düzeyde temsil eden HKMA, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“HKMA, HSBC’nin değerlendirmesini izleyecektir. HSBC, Hong Kong’taki en büyük banka. Bankanın Hong Kong’la derin tarihsel bağları var. Kuruluşumuz HSBC’nin yönetim merkezini yeniden Hong Kong’a taşıması halinde pozitif bir tutum almaktadır.” 

HSBC’nin geçtiğimiz günlerde Londra’da düzenlediği toplantıda konuşan HSBC Grup Başkanı Douglas Douglas Flint, “Geniş stratejinin bir parçası olarak, bankanın yönetim kurulu, yönetime HSBC’nin genel merkezi için yeni ortam içerisinde en iyi yerin neresi olabileceğine bakmaya başlamamızı istedi. Bunun ne kadar sürebileceğini söylemek için çok erken, fakat çalışma halindeyiz” açıklaması yapmıştı. Asya hesaplarından elde ettiği kâr bankanın kârının yüzde 80’ini oluşturuyor. 

Ne kadar vergi ödüyor? 

Financial Times’ın haberine göre bankanın 2014 bilançosunda net ödenmiş vergi 7.9 milyar dolar olarak gözüküyor. 2013’te net ödenmiş vergi yüzde 8.6 milyar dolar olurken, geçtiğimiz yıl vergi öncesi kar 18.7 milyar dolardı. İngiltere’de bankaların global bilançılarındaki tüm borçları üzerinden alınan ve geçtiğimiz ay yüzde 0.21’e çıkarılan bankacılık vergisi geçtiğimiz yıl HSBC’ye, önceki yıla oranla yüzde 20 ararak 1.1 milyar dolara mal oldu. 

Bazı analistler, muhafazakar bir hükümetin yeniden iktidara gelmesi halinde HSBC’nin ödeyeceği verginin 2017’de 1.8 milyar dolar olacağı tahmininde bulunuyor. HSBC, verginin yüzde 58’inin İngiltere dışındaki faaliyetleri kaynaklı olduğunu söylüyor. Yani İngiltere’den ayrılsa bile 750 milyon dolar vergi ödemek zorunda kalacak. 

En çok vergiyi Asya’da ödüyor 

Banka geçen yıl Asya’da 2.7 milyar dolar vergi verdi. Bu rakam, toplamın üçte birinden fazla. İngiltere’de ödediği toplam vergi ise 2.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kıta Avrupası’nda HSBC’nin vergi olarak kasasından çıkan meblağ 1.3 milyar dolar. Latin Amerika’da bundan biraz daha fazla vergi ödemesi yaptı. Hong Kong’da banka karından 1.4 milyar dolar vergi ödedi. Diğer yandan İngiltere’de sadece 69 milyon dolar kurum vergisi verdi. Rakamın düşük olmasının nedeni, birçoğu küresel ölçekte olmasına rağmen merkezlerin maliyetlerinin İngiltere’deki operasyonlarında toplanma biçimi. Cezalar, merkeki yönetim hizmetleri, düzenleme programları gibi ekstra maliyetler İngiltere’deki performansı da aşağı çekiyor. Her ne kadar İngiltere’deki perakende ve ticari bankacalık birimleri Asya dışındaki en büyük kar kaynaklarından olsa da, banka geçtiğimiz yıl İngiltere’de zarar açıklamıştı. Maliyetleri artırarak ve İngiltere’de karları düşürerek, kurumsal verginin yüzde 20 olduğu bir ülkede daha vergi ödeyebiliyor ve Hong Kong gibi daha düşük vergi oranına sahip ülkelerde daha fazla kar yazabiliyor.

qwrhyet.png

Hong Kong’da kuruldu

HSBC Grubu, 1865’te Hong Kong’da kurulan The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited’ten doğdu. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation, The British Bank of the Middle East’i (önceden Imperial Bank of Persia, bugünkü adıyla HSBC Bank Middle East) satın aldı. 1991 yılına HSBC Holdings kuruldu ve HSBC Grubu’nun merkez ofisi 1993 yılında Londra’ya taşındı. Dünya genelinde 87 ülkede yaklaşık 307 bin kişiye istihdam sağlayan HSBC, tüm dünyada yaklaşık 95 milyon müşteriye sahip.

Bu konularda ilginizi çekebilir