Hong Kong polisi göstericileri dağıtmak için güç kullandı

Hükümet karşıtı gösterilerin 18 gündür devam ettiği Hong Kong'da polis, göstericileri dağıtmak için güç kullandı, 45 eylemci gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HONG KONG - Hükümet karşıtı gösterilerin 18 gündür devam ettiği Hong Kong'da polis, işlek bir caddeyi göstericilerden temizlemek için güç kullandı.

Protestoların başlamasından bu yana polis ve göstericiler arasında en şiddetli çatışmaların bugün çıktığı bildirildi.

Hong Kong'daki gösterilerde, yüzlerce polis, demokrasi yanlısı göstericileri işgal ettikleri hükümet binalarına yakın bölgelerden çıkarmak için biber gazı kullandı. 

Çok sayıda protestocu, elleri arkalarında kelepçelenerek götürülürken, polisler, Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying'in ofisinin yakınında bulunan Lung Wo caddesindeki barikatları kaldırdı.

Hong Kong polisi, bu sabahki olaylarla 45 eylemcinin izinsiz gösteri yapmak ve polise mukavemetten gözaltına alındığını belirtti.

Canlı yayın görüntüleri, polisin göstericileri güç kullanarak gözaltına aldığını ve protestocuların tekrardan kurduğu barikatları yıktığını gösteriyor.

Yerel televizyon kanalının yayınladığı videoda da altı kadar sivil polisin, kelepçeli bir göstericiyi gözden uzak bir köşeye götürdüğü ve yerde yatan eylemciye tekme attığı görülüyor.

Hong Kong polisi, eylemciye uygulanan polis şiddetine gösterilen tepkiye cevap olarak "Hong Kong Emniyeti, birkaç sivil polisin aşırı güç kullandığını gösteren görüntülere dair kaygılarını ifade etmek ister. Yaşananlarla ilgili acil önlemler alındı ve tarafsız soruşturma yürütülecek" şeklinde bir açıklama yayınladı.

Protestocular, Çin hükümetinin Hong Kong halkının kendi liderini seçmesine izin vermesi için üç haftadır gösteri düzenliyor. Çin, ağustos ayında Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceği ancak adayların önce Pekin tarafından onaylanması gerektiğini açıklamıştı. 1842'den 1997 yılına kadar İngiliz sömürgesi altındaki Hong Kong, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri kabul ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir