IKBY, Rusya'nın petrol iddiasını yalanladı

Rusya Savunma Bakanlığı'nın IŞİD petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddiasını Irak Kürt Bölgesi yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Cevdet, "Rusya'nın uydudan çektiği görüntüler, öne sürdüğü iddiayı ispatlamaktan uzak. Görüntüler Ceyhan Limanı'na petrol taşıyan tankerlere aittir" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Rusya Savunma Bakanlığı'nın IŞİD petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarına ilişkin, "Rusya'nın uydudan çektiği görüntüler, Kürdistan bölgesinden Türkiye'deki Ceyhan Limanı'na petrol taşıyan tankerlere aittir" dedi.

Cevdet,  IŞİD'le yapılan petrol ticaretiyle ilgili araştırmalar yaptığını ve yeterli bilgiye sahip olduğunu savunan Cevdet, Rusya'nın yayımladığı görüntülerin öne sürdüğü iddiayı ispatlamaktan uzak olduğunu söyledi.

Rusya'nın Türkiye'nin IŞİD'le petrol ticareti yaptığı iddiasına ilişkin yayımladığı görüntülerin IKBY'den Türkiye'ye petrol taşıyan tankerlere ait olduğunu aktaran Cevdet, "Doğal Kaynaklar Bakanlığımız, daha önce yüzlerce tankerin Kürdistan'dan Türkiye'ye petrol taşıdığını açıklamıştı. Petrol Türkiye'ye tankerlerle gidiyor ve bu sır değil" diye konuştu. 

IŞİD petrolünün Kürt bölgesindeki yollardan ve şehirlerden geçerek satılmasının kolay olmayacağına dikkati çeken Cevdet, "Kürdistan bölgesi petrolü boru hattı ve tankerlerle gönderiyor. Türkiye'den de dünya piyasalarına satılıyor. Rusya'nın paylaştığı görüntüler bu tankerlere aittir. Rusya'nın elinde Türkiye ve Kürdistan bölgesinin IŞİD'e petrol sattığına dair sağlam belge yoktur. Böyle bir iddia için güçlü bilgi ve belgelere ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu. 

213215-b.jpg

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet