IKBY'de akaryakıt sıkıntısı büyüyor

Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta araç sahipleri, petrol istasyonları önünde oluşan uzun kuyruklara girerek, 15 saati aşan bekleyişin ardından yakıt alabiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Irak'ın Tikrit kentinde bulunan Beyci rafinerinin, IŞİD öncülüğündeki silahlı güçlerin eline geçmesinin ardından Kürt Bölgesel Yönetimi'nin üç kenti Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta yakıt sıkıntısı sürüyor.

Araç sahipleri, petrol istasyonları önünde oluşan uzun kuyruklara girerek, 15 saati aşan bir beklemeden sonra yakıt alabiliyor. IKBY hükümeti, benzin kuyruklarını azaltmak için çift ve tek plakalı araçlara, farklı günlerde benzin alma kuralı getirdi. Ardından da soruna çözüm bulunamayınca bu kezde araç sahiplerine kupon dağıtıldı. 

Kupon dağıtımı da benzin istasyonlarının önündeki kuyrukları azaltmadı. Bu durum, akaryakıtın karaborsada satışını beraberinde getirdi. Daha önce 500 Irak dinarına satılan bir litre benzin, karaborsada 2 bin dinardan alıcı buluyor.

Hawrami genel kurula davet edildi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclisi Başkanı Yusuf Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akaryakıt krizi hakkında bilgi almak için Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami'yi genel kurula davet ettiklerini bildirdi.

Meclisin bünyesinde kurulan Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu'nun, akaryakıt sıkıntısını çözmek için birkaç toplantı yaptığını aktaran Muhammet, "Sağlıklı bir plan ve program geliştirmek için Aşti Hawrami'den son durum hakkında bilgi alacağız" dedi.

IKBY hükümeti, sorunun büyümesini engellemek için Türkiye'den işlenmiş ham petrol talep etmişti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Beyci Rafinerisi'nin kapanması sonrası günlük 4 bin tonluk benzin ihtiyacının, Türkiye'den karşılanmasıyla ilgili Irak'tan kendilerine talep geldiğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir