Ike kasırgası, ABD'de büyük zarara yol açıyor

ABD'nin dördüncü büyük kenti ve petrol merkezi olan Houston'da büyük maddi zarar meydana geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin Texas eyaletinde Meksika Körfezi kıyılarını vuran şiddetli Ike kasırgası, kıyıya ulaştığı yer olan Galveston'da ve kıyının biraz içinde bulunan ABD'nin dördüncü büyük kenti ve petrol merkezi olan Houston'da büyük maddi zarara yol açtı.

Kasırganın saatte 180 kilometre hızla vurduğu Galveston, sular altında kaldı. Ardından Houston kentinde seller meydana geldi, bölgede 3 milyon kişi elektriksiz kaldı, dev ağaçlar devrildi ve birçok binada önemli hasar oluştu. Çeşitli kaynaklardan münferit ölüm haberleri gelirken, toplam can kaybı konusunda henüz açıklama yapılmadı. Kıyı bölgesinde yaşayanlar için zorunlu tahliye kararından sonra 1 milyon kişi iç bölgelere kaçmıştı. Ancak Texas eyaleti yasalarına göre mecburi tahliye kararı durumunda bile insanların zorla evlerinden çıkarılamamasından dolayı yaklaşık 100 bin kişi sahil bölgesinde kalmıştı. Bunların bazılarının yaşamlarını yitirmiş olmasından kaygılanılıyor.

Texas'ı felaket bölgesi ilan eden George W. Bush, başkan olmadan önce valiliğini yaptığı Texas eyaletinin felakete maruz kalan kıyı bölgelerinde büyük bir arama kurtarma operasyonunun başlatılacağını bildirdi. Ancak bölgede hava koşullarının hala kötü olmasından dolayı helikopterler, henüz geniş çaplı operasyona başlayamadı. Ike kasırgası, Houston'dan sonra daha iç bölgelere doğru ilerlerken güç kaybetti. Ancak hala rüzgar hızının, kasırganın şu anda vurduğu bölgelerde saatte 130 kilometreyi bulduğu belirtiliyor. Arka arkaya gelen Gustav ve Ike kasırgalarından dolayı ABD'nin ulusal petrol üretiminde yüzde 16'lık bir düşüş meydana geldi. Bu da, hemen ülke çapında benzin fiyatlarında bir miktar sıçramaya yol açtı.