”İkili anlaşmazlıklar üyelik sürecinde ciddi bir engel"

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Rehn, ikili sorunlarda çok dikkatli olmaları gerektiğini ve bir çok ülke için engel odluğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, ikili sorunların AB katılım sürecini engellememesi ya da bunların araç olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Rehn, "İkili sorunlar nedeniyle AB katılım sürecinin engellendiğini ya da bunların araç olarak kullanılmasını görmememiz gerekirken, ikili anlaşmazlıklar maalesef birçok ülke için (AB üyelik sürecinde) ciddi bir engel" dedi.

Rehn, "Eğer Rusya'yla birçok sınır anlaşmazlığı bulunan Estonya gibi sınırdaki ülkelerin katılımı öncesinde bu anlaşmazlıkların çözümünü şart koşsaydık, Rusya Federasyonu'na Estonya'nın AB'ye katılımı konusunda veto hakkı vermiş olacaktık. Bence (şart koşmayarak) doğru yaptık" diye konuştu.

"AB katılım sürecine sık sık ikili endişelerin alet edilmesi tehlikesi var" diyen Rehn, "Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız ve ikili sorunlarla sınır anlaşmazlıklarının çözümü için belirli ve bağlayıcı bir çözüm modeli yerine uluslararası hukuka ve BM sözleşmelerine dayanmalıyız" ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta kapsamlı çözümün, adadaki her iki taraf ve AB yanında, Türkiye ve katılım sürecinde ilerlemeyi kolaylaştıracak olması nedeniyle, Türkiye'nin AB üyelik süreci açısından büyük önem taşıdığını belirten Rehn, "Bildiğiniz gibi Türkiye, Ankara Anlaşması'na Ek Protokol (limanların açılması) yükümlülüklerini yerine getirmediği için AB, Aralık 2006'da 8 fasılda müzakereleri askıya aldı. Bu nedenle Ek Protokol'ü uygulamaya başlamak, fasıl açılışlarını olumlu etkilemek ve Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme güven artırıcı önlemlerle katkıda bulunmak için en iyi yöntem olacak. Bu benim Türk hükümetine samimi ve dostça tavsiyem" dedi.

Rehn, "Orta Doğu'da barışı, Güney Kafkasya'da istikrarı, Afganistan ve Pakistan'da güvenliği ilerletme ile AB ve Türkiye için enerji arzı güvenliğinde Türkiye kilit ortak" tespitinde bulundu.