İkinci tur yarın yapılacak

Fransa'da ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) zaferle çıktığı bölgesel seçimlerin 2. turu yarın yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da ilk turu gerçekleştirilen bölgesel seçimlerin 2. turu yarın yapılacak. Oylama öncesi en son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre ikinci turda eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin liderliğini yaptığı Cumhuriyetçiler öncülüğündeki merkez sağ ittifakı ilk sırada yer alıyor.  

FN lideri Marine Le Pen'in aday olduğu kuzeydeki Nord-Pas-de Calais Picardie ve gündeydeki Paca bölgesinde merkez sağ ittifakının seçimleri kazanması beklenirken, Normandie ve başkent Paris'in bulunduğu Ile-de-France bölgesinde iktidardaki Sosyalist Parti ve Cumhuriyetçiler'in başa baş bir seçim mücadelesi vermesi öngörülüyor.  

Anketlere göre güneydeki Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrenees bölgesinde ise iktidar partisinin büyük bir farkla kazanacağı belirtiliyor.

Merkez sağa oy çağrısı 

İlk turda Ulusal Cephe'nin 6 bölgede birinci olması sonrası Sosyalist Parti, aşırı sağ tehlikesine karşı 3 bölgede listelerini geri çekme kararı almıştı. Başbakan Manuel Valls partisinin listelerini çektiği bölgelerde seçmenlere merkez sağa oy verme çağrısında bulunmuştu. 

İçişleri Bakanlığının verilerine göre ilk turda Ulusal Cephe (FN) yüzde 29,5, merkez sağdan Cumhuriyetçiler, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ile Demokrat Hareket (MODEM) yüzde 27,4, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) yüzde 22,7 ve Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Fransa (EELV) ise yüzde 6,6 oranında oy almıştı.  

İlk turda 44 milyona yakın kayıtlı seçmenden 22 milyonu oy kullanırken, 347 bin oy geçersiz sayılmıştı. Seçimlerde oy kullanmayanların oranı 49,91 olarak belirlenmişti. Ülkede en son 2010 yılında yapılan bölgesel seçimlerde kayıtlı seçmenlerin yüzde 53,6'sı sandık başına gitmemişti. 

Bakanlık verilerine göre 21 bin 500 aday bölgesel yönetimlerde yer alacak bin 671 kişinin arasına girmek için yarışacak. Ülkede 2017 yılında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ön hazırlığı olarak görülen seçimlerde 13 bölgenin yöneticileri belirlenecek.