”İkiyüzlülüğe son verin ve Türkiye ile konuşun”

Financial Times'daki makalede, serbest dolaşım hakkına sahip olmasa bile Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Financial Times gazetesinde, "İkiyüzlülüğe son verin ve Türkiye ile konuşun" başlıklı Türkiye ve AB ilişkilerini irdeleyen bir makale yayımlandı.

Gideon Rachman  imzalı makalede, Türkiye'nin batı için öneminin, ABD Başkanı Obama ile İngiltere Başbakanı Cameron'un iktidardaki ilk aylarında Türk parlamentosunda konuşma yapmalarından anlaşılabileceği belirtiliyor.

Rachman, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yeni yaptırımlara karşı oy verdiğini ve İsrail ile tehlikeli bir ilişkiye sahip olduğunu vurguluyor. Bunun Batı'da kaygı yarattığını belirten yazar, Türkiye'nin Batı'yla belirsiz ilişkisini asıl temsil eden durumun Ankara'nın Avrupa Birliği'ne girme çabalarındaki durulma olduğuna dikkat çekiyor.

Rachman makalesine şöyle devam ediyor: "Belki, bu kez Türkiye'yle gerçekten açık konuşmanın zamanı geldi ve çattı. Türkiye'nin AB'ye üye olması gerçekten harika bir şey. Ama bu yeni bir temel üzerinde olmalı. Yalnızca, Türkiye ile AB arasında insanların serbest dolaşımını içermemeli. Çünkü, AB'de kurallar tüm birlik vatandaşlarının aynı haklardan faydalanmasını öngörüyor. Ancak Türkiye'nin üyeliği için bu kuralların değişmesi gerek." 

Türkler için farklı kuralların koyulmasının "haksız ve ırkçı" olarak  adledilebileceği ve bu yüzden de kınanabileceğini belirten Rachman, "Türkiye'nin üyeliği, diğer birlik ülkelerine kitlesel göç ihtimalini artırdığı sürece, bunu Avrupalı seçmenlere pazarlamak imkansız olacak" diyor.

"Serbest dolaşım olmasın, ama üyelik olsun"

Gideon Rachman makalesinde, tam serbest dolaşım hakkı olmadan da Türkiye'nin üyelikten büyük çıkarları olacağını kaydediyor.

Yazar, Türkiye'nin Avrupa Parlamentosu'nda çok sayıda milletvekili olacağını ve yasa yapımında büyük ağırlığı olabileceğini, Ankara'nın Avrupa ortak pazarına girebileceğini, yardımlardan faydalanabileceğini dış politikada ağırlık sahibi olacağını ve Avrupa Birliği'nin sağlayacağı yasal ve diplomatik korumalardan faydalanacağını vurguluyor ve ekliyor: "Türkiye, serbest dolaşım hakkı olmadan Avrupa Birliği üyeliğini reddedebilir ya da kabul edebilir. Ama en azından bu iyi niyetle yapılmış bir teklif olur."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir