İklim Konferansı başladı

Gana'da bir hafta sürecek konferansa 150'den fazla ülkeden yaklaşık bin 600 delege ve çevre uzmanı katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ACCRA - Küresel ısınmayla mücadele konusunda yeni bir anlaşma sağlanması için çalışmaların yapılacağı BM iklim konferansı, Afrika ülkesi Gana'da başladı.

Küresel ısınmaya yol açan sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımıyla ilgili düzenlemeyi içeren anlaşma üzerinde çalışmaların yapılacağı, bir hafta sürecek konferansa 150'den fazla ülkeden yaklaşık 1600 delege ve çevre uzmanı katılıyor.

Gana Devlet Başkanı John Kufuor ile BM'nin iklim konusundaki yetkilisi Yvo de Boer, delegelere hitaben yaptıkları konuşmalarda, küresel ısınmayla mücadele konusunda yeni bir anlaşma sağlama amacındaki görüşmeler için zamanın geçmekte olduğuna işaret ettiler.

Kufuor, ülkesinin şimdiden iklim değişikliğinin yarattığı şiddetli kuraklık ve sellere maruz kaldığını belirterek, Afrika ülkelerine iklim değişikliğinin bu tür şok etkileriyle mücadele konusunda yardım edilmesi çağrısında bulundu.

Gana Devlet Başkanı, Afrika ülkelerine özellikle ormanların korunması konusunda yardım edilebileceğini kaydetti.

BM yetkilisi De Boer, delegelere karbon gazı salımıyla ilgili düzenlemeyi öngören anlaşmanın taslağının tamamlanması için bir yıldan az süreleri olduğunu söyledi.

Bu arada, BM konferansının, iklim değişikliğinin etkilerinin şimdiden görüldüğü Gana'da yapılmasının önemli olduğu belirtiliyor.

Nobel ödüllü Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin geçen yılki bir raporunda, küresel sıcaklık ortalamasının kontrolsüz şekilde yükselmesi durumunda bu durumdan en fazla etkilenecek olan kıtalardan birinin, 2020'ye kadar yaklaşık 250 milyon kişinin su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı Afrika olacağı öngörülmüştü.

İklim değişikliğiyle ilgili varılması hedeflenen yeni anlaşmanın, 1997'de sağlanan Kyoto Protokolü'nün yerine geçmesi planlanıyor.