İltica başvurularını sınırlandıracaklar

Alman hükümeti Balkan ülkelerinden yapılan iltica başvurularının sayısını sınırlamak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN  - Almanya'nın, Balkan ülkelerinden son dönemde artan sığınma başvurularının sayısını sınırlamak istediği bildirildi. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan haberde, hükümetin, Arnavutluk, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'ı "güvenli ülkeler" olarak tanımlamayı hedeflediği, böylelikle bu ülkelerden gelen kişilerin kabul edilmesi imkansız olarak görünen iltica başvurularının daha hızlı incelenmesinin sağlanacağı belirtildi. 

Bu yönde bir yasa tasarısının nisan ayında bakanlar kuruluna getirilmesinin öngörüldüğü ifade edilen haberde, söz konusu ülkeler için 2009 ve 2010 yıllarında vize zorunluluğunun kaldırıldığı ve bu yıllardan sonra iltica başvurularının önemli ölçüde arttığına işaret edildi. 

Söz konusu ülkelerden gelenlerin AB'ye vizesiz giriş yaptıkları, AB içinde de Almanya'nın önemli bir hedef ülke olduğu vurgulanan haberde, İçişleri Bakanlığı'nın bu durumu Almanya'ya iltica başvuru yapılma sebebini sadece ekonomik olarak değerlendiği kaydedildi. 

Almanya'ya 2014 yılının ocak ve şubat aylarında sığınma talebinde bulunanların sayısının yaklaşık 26 bin olduğuna dikkat çekilirken, bunların yaklaşık 8 bin 400'nün Balkan ülkelerinden gelenler tarafından yapıldığı vurgulandı. 

İltica başvurularının bu yılın ilk iki ayında, 2013 yılının ayını dönemine göre yüzde 70 arttığı, bu yılın ocak ve şubat döneminde sadece Sırbistan'dan gelenler tarafından yapılan iltica başvurusunun 3 bin 881 olduğu belirtildi. 

Balkan ülkelerinden Almanya'ya iltica başvurusu yapanlarının sayısının, Ocak 2012'den sonra hızlı bir şekilde arttığı ifade edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir