IMF, büyüme tahminini düşürdü

IMF, global ekonomi için 2015 büyüme tahminini aşağı çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu(IMF), bu yıl için global ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. 

IMF, büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilmesine neden olarak özellikle Kuzey Amerika'da yılın ilk çeyreğinde ekonomik aktivitede yaşanan yavaşlamayı, daralmayı işaret etti. Bununla birlikte gelişmiş ekonomilerde ekonomik aktivitede kademeli bir hızlanma sağlayan ana etkenlerin yürürlükte olmaya devam ettiğini vurguladı. 

IMF'nin yayınladığı 'Global Ekonomik Görünüm' revize raporuna göre, global büyüme bu yıl yüzde 3,5'ten yüzde 3,3'e çekildi. IMF, gelecek yıl için yüzde 3,8 olan büyüme tahminini ise değiştirmedi.

2015 yılında gelişmiş ekonomilerde yavaş yavaş bir toparlanma yaşanacağını öngören IMF, gelişmekte olan piyasa ve kalkınmakta olan ekonomilerde ise büyümede yavaşlama beklediğini vurguladı. 

IMF, gelişmiş ekonomiler için beklentisini bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e çekerken, önümüzdeki yıl için yüzde 2,4 olan tahmine dokunmadı.

IMF, ABD ekonomisi için 2015 ve 2016 büyüme tahminlerini de aşağı yönlü olarak revize etti. IMF, ABD için 2015 büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 2,5'e indirirken, 2016 tahminini yüzde 3,1'den 3,0'e çekti. 

Euro Bölgesi için 2015 büyüme tahmini yüzde 1,5 olarak kalırken, 2016 beklentisini yüzde 1,6'dan 1,5'e düşürüldü.

Almanya ve Fransa Tahminleri Değişmedi

IMF, Almanya ve Fransa için büyüme tahminlerini değiştirmedi.

Buna göre, Almanya için bu yıl yüzde 1,6, önümüzdeki yıl yüzde 1,7, Fransa için bu yıl yüzde 1,2, önümüzdeki yıl yüzde 1,5 olan tahmin aynı kaldı.

İtalya ve İspanya için büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi. IMF, İtalya'da bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,5'ten yüzde 0,7'ye, gelecek yıl için yüzde 1,1'ten yüzde 1,2'ye çıkarırken, İspanya için sırasıyla yüzde 2,5'ten yüzde 3,1'e ve yüzde 2,0'den  yüzde 2,5'e çıkarıldı.

IMF, Japonya için bu yılki büyüme tahminini yüzde 1,0'dan yüzde 0,2'ye çekerken, gelecek yıl yüzde 1,2 olan tahmine dokunmadı.

IMF, İngiltere ekonomisi için 2015 büyüme tahminini yüzde 2,7'ten yüzde 2,4'e, 2016 tahminini yüzde 2,3'ten 2,2'ye çekti.

Kanada için bu yılki büyüme tahmini yüzde 2,2'den yüzde 1,5'e düşülürürken, gelecek yıl tahmini yüzde 2,0'den yüzde 2,1'e çıkarıldı.

Gelişmekte ve kalkınmakta olan bölgelerde büyüme tahminini de bu yıl için düşüren IMF, yüzde 4,3 olan bir önceki tahmini yüzde 4,2'ye çekti. Gelecek yıl için bölgede yüzde 4,7 olan büyüme tahmini ise değişmedi.

Gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde büyümede yavaşlamanın birçok faktörü yansıttığını belirten IMF, bu faktörler arasında düşük emtia fiyatları, sıkı dış finansal şartları, yapısal dar boğazlar, Çin'deki yeniden dengelenme ve jeopolitik faktörlerle ilişkili ekonomik felaketlerin yer aldığını vurguladı. IMF, bir dizi sıkıntılı ekonomide yaşanacak toparlanmanın 2016'da büyümeyi yükseltmesini beklediklerini de ifade etti. 

IMF, Rusya ekonomisi için 2015 daralma beklentisi yüzde 3,8'den yüzde 3,4'e yükseltirken, 2016 için yüzde 1,1 olan daralma tahminini yüzde 0,2 büyümeye getirdi.

IMF, Çin için bu yıl yüzde 6,8, önümüzdeki yıl yüzde 6,3 olan, Hindistan için ise iki yıl da yüzde 7,5 olan büyüme tahminlerine dokunmadı.

ASEAN ülkeleri için bu yıl beklenti yüzde 5,2'den yüzde 4,7'ye, gelecek yıl için yüzde 5,3'ten yüzde 5,1'e çekildi.

IMF, Amerika kıtasının iki büyük ekonomisi olan Brezilya ve Meksika için de büyüme tahminlerini düşürdü. Buna göre, Brezilya için bu yıl yüzde 1,0 olan daralma tahmini yüzde 1,5'e, gelecek yıl yüzde 1,0 olan büyüme tahmini yüzde 0,7'ye indirildi. Meksika ekonomisinin bu yıl yüzde 3,0 olan tahmini yüzde 2,4'e, önümüzdeki yıl yüzde 3,3 olan tahmini yüzde 3,0'e düşürüldü.

IMF, Güney Afrika için büyüme tahminini bu yıl yüzde 2,0, gelecek yıl yüzde 2,1 olarak bıraktı.  

IMF raporunda, global ekonomik aktivitede bozulma risklerinin hala aşağı yönlü olduğunu savunan IMF, kısa vadeli riskler arasında artan finansal piyasa oynaklığını ve yıkıcı varlık fiyat kaymalarını işaret etti. Düşük potansiyel büyüme oranının hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomiler için önemli bir orta vadeli risk olmaya devam ettiğini vurgulayan IMF, düşük emtia fiyatlarının da yıllardır süren güçlü büyümenin ardından düşük gelirle kalkınmakta olan ekonomileri için risk yarattığını ifade etti.