IMF: En kötü resesyonu İrlanda yaşıyor

Ülke ekonomisinin yüzde 8,5 daralmasını bekleyen IMF, yüzde 11,8 olan işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 15,5'e yükseleceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DUBLİN - Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişmiş ülkeler arasında en kötü resesyonu İrlanda'nın yaşadığını bildirdi.

İrlanda ekonomisinin bu yıl yüzde 8,5 daralmasını bekleyen IMF, şu anda yüzde 11,8 olan işsizlik oranının ise gelecek yıl yüzde 15,5'e yükseleceğini, bu süreçte gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 20'si olan 35 milyar avronun (49 milyar dolar) kaybedileceğini tahmin ediyor.

Bütün bu tahminler, vergileri yükseltmeye ve bütçe açığını dizginlemek için harcamaları frenlemeye çalışan hükümetin projeksiyonlarından çok daha kötü bir tablo yansıtıyor.

Maliye Bakanı Brian Lenihan, raporu, karşılaştıkları zorluklar konusunda dengeli ve gerçekçi bir değerlendirme olarak yorumlarken, fonun attıkları adımları desteklediğini belirtti.

IMF Uzmanı Ashoka Mody ise İrlanda'nın borç yükümlülükleri konusunda herhangi bir acze girmeyeceğinden hala emin olduğunu belirterek, ancak ülkenin bankalarını savunmak için çok uğraşmak zorunda kalacağını ifade etti.

IMF raporunda, bu yıl bütçe açığını azaltmayı temel hedef alan İrlanda'nın vergileri yükseltmektense harcamaları kısmak konusunda daha çok şey yapması gerektiği belirtilerek, sosyal yardımların azaltılması gerektiği üzerinde durdu.

Raporda, hükümetin 2013 yılı itibariyle avro bölgesi hedefi olan bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3'üne çekmeyi düşünmesi de iyimser bulunurken, bunun hedeflenenden bir yıl daha fazla sürebileceği kaydedildi.