IMF, kriz zarar tahminini 2,3 trilyon dolara çekti

IMF, 2,8 trilyon dolar olarak tahmin edilen küresel finansal krizin bankalara zararını 533 milyar dolar azaltılarak 2,3 trilyon dolara düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel finans krizinin zarar tahminini küçülterek 2,8 trilyon dolardan 2,3 trilyon dolara çekti.

IMF'nin "Küresel İstikrar Raporu"na göre, geçen ekim ayında 2,8 trilyon dolar olarak tahmin edilen küresel finansal krizin bankalara zararı 533 milyar dolar azaltılarak 2,3 trilyon dolara düşürüldü. 

Raporda, sadece ABD'li bankalar için ekim ayında 1,03 trilyon dolar olarak tahmin edilen zararın da 885 milyar dolara düştüğü bildirildi.

Zarar tahminindeki düşüşü, küresel ekonominin beklenenden daha hızlı toparlanmasına bağlayan IMF, ancak özellikle hükümetlerin kamu borçları alanında olmak üzere risklerin hala devam ettiği uyarısında bulundu.

IMF, raporunda, Yunanistan'daki borç krizinin hala piyasaları sallamaya devam ettiğini ve ABD de dahil olmak üzere diğer ülkelerdeki devasa borçlarla ilgili kaygıları artırdığını ifade ederek, bunun birçok ülkede bankacılık sistemini tehdit etmeye devam ettiği bildirdi.

"Ekonomideki toparlanmanın hız kazanmasıyla küresel finansal istikrardaki riskler azaldı" denilen raporda, yakın dönemde hükümetlerin karşı karşıya kalacağı en korkutucu güçlük olan bütçe açıklarının kontrol altına alınmasına ihtiyaç olduğu çağrısında bulunuldu.

IMF'nin raporuna göre, küresel krizde bankaların batık kredilerinden kaynaklanan kayıplar yüzde 13 azalarak 1,65 trilyon dolara ve bankaların gayrimenkullerindeki zarar da yüzde 31,3 gerileyerek 629 milyar dolara indi.

ABD'de de ise batık kredilerden kaynaklanan zarar tahmini yüzde 10,1 azalarak 588 milyar dolara ve gayrimenkul yatırımlarındaki kayıplar ise yüzde 20,2 düşerek 296 milyar dolara geriledi.

IMF'nin, bu düzelmelerin gerçekleşmesi konusundaki kaygısına yer verilen raporda, "ABD'de konut sektörü hala önemli oranda aşağı doğru risklerle karşı karşıya. Konut sektöründe önemli kayıplarla karşı karşıya kalan bölgesel bankaların sermaye artırımına ihtiyacı bulunuyor" ifadesi kullanıldı.

IMF, küresel ekonominin daha güvenli ve sağlam bankacılık sistemini garanti etmesi için hükümetlerin düzenleyici kuralları tamamlamada kesinlikle ileri adım atması gerektiğini kaydetti.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları, bu hafta sonu Cumartesi ve Pazar günü Washington'da yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir