IMF ve AB, Macaristan ile görüşmeleri askıya aldı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB, Macaristan'ı fon programının gözden geçirilmesi görüşmelerini askıya aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BUDAPEŞTE - Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB, Macaristan'ı 2008 yılında küresel krizden korumak için oluşturulan fon programının gözden geçirilmesi görüşmelerini, hükümetten bütçe açığını azaltma hedeflerini tutturmak için sert önlemler almasını isteyerek, askıya aldı.

IMF ve AB'nin Macaristan ile görüşmeleri askıya almasıyla, bu ülke, IMF ve AB'nin oluşturduğu 25,1 milyar dolarlık kredi paketinin kalan kısmından yararlanamayacak. Bu paket, gözden geçirme tamamlanıncaya kadar finansal güvenlik ağı olarak kullanılacak.

IMF'nin yaptığı açıklamada, "piyasalarda hükümetlerin bütçe açıkları ve borç seviyeleriyle ilgili dikkatlerin arttığı bir ortamda, daha önce açıklanan mali bütçe açığı hedeflerinin (2010 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,8'i ve 2011 yılında yüzde 3'ü) gerekli konsolidasyon süreci ve borç sürdürülebilirliği için uygun bir çıpa olarak kaldığı, ancak bu hedeflere varmak için ek önlemlerin alınması gerektiği" belirtildi. 

AB'den yayımlanan açıklamada da Macaristan ile gözden geçirmenin sonucunun ertelendiği ve ileri bir safhada daha fazla görüşmeler yapılması gerektiği kaydedildi.

AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, "Macaristan ekonomide olumlu büyümeye döndü ve AB'de en düşük bütçe açıklarından birine sahip. Yetkililerin, 2010 bütçe açığı hedefi taahhüdünden memnunum. Ancak, gelecek yıl fazla bütçe açığının düzeltilmesi sıkı önlemler gerektirecek, özellikle harcamalar konusunda" dedi.

Macaristan'daki IMF heyetinin başkanı Christoph Rosenberg, IMF'nin, Macaristan hükümetinin gelecek yıl bütçesinde daha fazla çalışmasını istediğinin işaretini verdi. "Doğası gereği gelecek sefer geldiğimizde, hükümet 2011 bütçesinde daha fazla ilerleme sağlayacak ve bu çok önemli bir bütçe olacak" diyen Rosenberg, IMF'nin 2011 ve 2012 yılları için yeni bir finans anlaşması olasılığını görüşmediğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, dün ulusal haber ajansı MTI'da yayımlanan açıklamasında, "hükümetin IMF ve AB dahil uluslararası kuruluşlarla görüşmeleri sürdüreceğini" söyledi.

Macaristan'da merkez sağ hükümet, mevcut finans anlaşmasını bu yıl sonuna kadar uzatmayı ve 2011-2012 yılları için ihtiyati stand-by istediğini açıklamıştı. Borçlandığı yatırımcıların güvenini sürdürmek için IMF-AB programına ihtiyaç duyan Macaristan, GSYH'nin yüzde 80'ini bulan yüksek kamu borcu ve yabancı finansmana güçlü biçimde bel bağlaması nedeniyle ekonomik olarak zor durumda kalabilir.

Gelecek hafta sona ermesi beklenen fon programı görüşmelerin askıya alınmasının, cuma günü avro karşısında 282'den işlem gören para birimi forintin yarın finans piyasaları açıldığında hızla değer kaybedebileceği öngörülüyor.

Macaristan'ın komşusu Romanya, IMF'nin yardımının serbest kalmasını ve yatırımcıların güvenini sağlamak için geçen ay sert önlemler almak zorunda kalmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir