IMF'den Ukrayna'ya 27 milyar dolar

Ukrayna IMF ve diğer batı kaynaklarından iki yılda 27 milyar dolar yardım alacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV - Ukrayna, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra yapılan acil temaslar sonunda Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ve diğer Batılı kaynaklardan iki yılda 27 milyar dolar finansal yardım sağladı.

IMF, ekonomik reformları yapması koşuluyla Kiev'de 14-18 milyar dolar arasında yardım yapacağını dün açıkladı. Söz konusu reformlar Avrupa Birliği, ABD ve diğer kaynaklardan iki yıl boyunca gelecek yardımların da yolunu açacak ve Ukrayna'yla 
Avrupa arasındaki bağı güçlendirecek.

IMF'nin açıklaması Rusya yanlısı cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'in yerine ülkeyi yöneten Batı yanlısı geçici hükümet için güçlü bir destek oldu.

IMF ayıca Ukayna'nın şimdiki borçlarının yeniden  yapılandırılması için şu anda bir gerek görmediğini de açıkladı.

Ukrayna parlamentosu da daha sonra aldığı bir kararla, IMF'nin istediği, ancak daha önceki bir oylamada reddettiği  tasarruf önlemlerini onayladı.

Aşırı sağ muhalefet lideri Oleh Tyaynibok parlamentoda yaptığı konuşmada, "Almamız gereken karar kimseyi memnun etmeyecek ancak bunu yapmazsak (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) koalisyon dağıldı diye sevinecek" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama IMF kararının Ukrayna'ya yardım kararının Ukrayna eonomisinin istikrarı için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Ukrayna'ya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) 1 milyar euroya yakın,  AB'nin de üç ay içinde 850 milyon euro  yardım verebileceği bildiriliyor.