IMF'ye alternatif Avrupa Para Fonu

Almanya ve Fransa, euro bölgesi içinde IMF benzeri bir kurum yani European Monetary Fond (EMF) oluşturmayı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Almanya ve Fransa'nın, euro bölgesi içinde IMF benzeri bir kurum oluşturmak için ortaklaşa bir çalışma yürütüyor. AB üyesi Yunanistan'ın yaşadığı mali krizin Avrupa'yı tehdit eder hale gelmesi üzerine, problemlerin birlik içinde çözülmesi gerektiğine inanan her iki ülke, Avrupa Para Fonu için ilk adımı attı.

Financial Times'ta yer alan habere göre, Yunanistan'ın IMF'ten yardım almadan krizden çıkması gerektiğini savunan Fransa ve Almanya, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek için harekete geçti. 

Ortaya atılan fikir ise euroyu para birimi olarak kullanan birlik ülkelerine, ekonomik kriz anlarında destek olması için European Monetary Fond (EMF), Avrupa Para Fonu oluşturmak. Ancak oluşturulacak bu kurumun hali hazırda krizle mücadelesi devam eden Yunanistan'a şu an için yardımcı olamayacağı belirtiliyor.

Habere göre, bu kurumun IMF'ye rakip olmayacağını da vurgulayan Almanya hükümeti yetkilileri, IMF'nin tecrübelerinin EMF'ye çok büyük katkı sağlayacağının altını çiziyor.

Alman yetkililer, birlik içinde aşırı borçlanan ülkelere ceza verilmesi gibi sert önlemler getirilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. EMF'nin temel taşlarından birinin ceza olması istenirken, bu cezaların euro kullanmaktan men etmek, oy haklarını elinden almak gibi uygulamalar şeklinde olabileceği yorumları da yapılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir