”IMF'ye sunduğumuz plana cevap bekliyoruz”

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kısa süre önce IMF'ye, makro çerçeveyi, orta vadeli bütçe ve yapısal reformları içeren bir kapsamlı plan ilettiklerini ve bunun cevabının beklendiğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

WASHINGTON - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonuna (IMF) sundukları kapsamlı plan konusunda, IMF'nin cevabını beklediklerini söyledi.

IMF ve Dünya Bankası'nın düzenlediği yıllık bahar toplantılarına katıldıktan sonra Washington'dan ayrılmadan önce Brookings Institution adlı düşünce kurulunda küresel kriz ve Türk ekonomisi konusunda bir konuşma yapan Şimşek, kısa süre önce IMF'ye, makro çerçeveyi, orta vadeli bütçe ve yapısal reformları içeren bir kapsamlı plan ilettiklerini ve bunun cevabının beklendiğini kaydetti.

Bakan Şimşek, IMF konusunda bundan sonraki gelişmelere ilişkin zaman tahmininde bulunmadı.

Şimşek, IMF ile ilişkiler konusundaki bir soru üzerine, geçen yıl bir ihtiyatı stand-by düşündüklerini, ancak sermaye akışının durduğu küresel krize karşın, IMF'nin çok yüksek bir faiz dışı bütçe fazlası istediğini ve böyle bir programın kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Dünya'daki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmelere ilişkin bilgi veren Şimşek, ABD ve dünya ekonomisindeki bazı işaretlere karşın küresel ekonomideki sıkıntıların sürdüğünü belirterek, sermaye akışındaki durgunluğun sürebileceğini ve gelişmekte olan piyasalardan büyük boyutlu sermaye çıkışlarının yararlı olmayacağına işaret etti.

Küresel krizin Türkiye'yi de etkilediğine dikkati çeken Şimşek, ancak ABD'de finans sektörünü hedef alan krizin, Türkiye'de doğrudan reel sektörde ortaya çıktığını söyledi.

Bakan Şimşek, reel sektörü olumsuz etkileyen faktörler olarak, duran kredi akışını, ticaretteki kayıpları ve güven kaybını saydı.

Türkiye'nin geçen yıl 1,2 milyon otomobil ürettiğini, bunun yüzde 80'inin ihraç edildiğini ve bunun da yüzde 90'ının da AB ülkelerine satıldığını anlatan Şimşek, krizden dolayı AB'deki talep azalmasının, Türk otomotiv sanayiini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Şimşek, buna karşılık Türkiye'de bankacılık sektörünün, ileri ekonomilerdeki ve gelişmekte olan piyasalardaki bankacılık sektörlerinden daha güçlü olduğunu belirterek, geçen yıl bile Türk bankalarının karlılıklarını koruduğuna işaret etti.

Bakan Şimşek, Brookings Institution'daki konuşmasından sonra kara yoluyla New York'a hareket etti.