İngiliz bankalar stres testini geçti

İngiltere Merkez Bankası (BoE), ülkenin önde gelen büyük bankalarına uyguladığı stres testinden tüm bankaların geçtiğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından, İngiltere'de yerleşik Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Nationwide, The Royal Bank of Scotland, Santender UK, Standard Chartered bankalarının stres testini geçtiği açıklandı. 

İngiltere Merkez Bankası'nın denetim otoritesi (PRA), stres testinin sonuçlarına göre Standard Chartered ve Royal Bank of Scotland'ın (RBS) bazı alanlarda zorlandığını kaydederken, 2014 yıl sonu bilançoları dikkate alındığında Barclays, HSBC, Lloyds, Nationwide ve Santander UK bankalarının sermayelerinin yeterli görüldüğünü belirtti.  

Royal Bank of Scotland'ın 2014 yıl sonu itibariyle bireysel sermayeye ilişkin rehbere uymadığı belirtilirken, Standard Chartered'ın ise finansal yeterlilik ölçümü olan "Tier 1" minimum sermaye oranının altında kaldığı kaydedildi. 

BoE'nin açıklamasında, RBS tarafından daha önce sunulan sermaye artırımı planının ve borçlanma planının yeterli görüldüğü belirtilirken, "Standard Chartered'ın en son gözden geçirmesi ve sermaye pozisyonunu güçlendirmek için attığı adımlar ışığında, PRA yönetimi bankanın yeniden güncellenmiş sermaye planı sunmasını gerekli görmedi" değerlendirmesinde bulunuldu. 

En yüksek direnç Nationwide'da

BoE stres testinde temel aldığı senaryoda, yedi bankanın karlarının 100 milyar sterlin seviyesinde düşüş yaşaması halinde oluşabilecek zorlu faaliyet ortamında bankaların direncini değerlendirdi. 

Stres testinde bankaların 2014 yıl sonu bilançoları dikkate alınırken, senaryoda Çin ekonomisinin büyümesinin yüzde 7'den yüzde 1,7'ye doğru sert bir şekilde gerilemesi, petrolü varil fiyatının 38 dolara kadar düşüş göstermesi esas alındı. 

Stres senaryosuna karşı tüm bankalar içerisinde mali açıdan en yüksek direnci Nationwide'ın gösterdiği, ardından Lyods, Santander UK, HSBC ve Barclays'in geldiği kaydedildi.