İngiliz ekonomisi için en büyük risk konut sektörü

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cunliffe, İngiliz ekonomisi için en büyük riskin konut sektörü olduğunu ve asıl riskin konut fiyatlarının insanların gelir artışından hızlı bir şekilde artıyor olması olduğunu duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  -  İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, konut sektörünün İngiliz ekonomisi için en büyük riski oluşturduğunu söyledi. 

İngiliz yayın kuruluşu BBC Radio 5'e yaptığı açıklamada Cunliffe, "Konut fiyatlarının insanların gelir artışından daha hızlı artması belirgin bir tehdit. Bu ekonomide borcun büyük oranda artışına yol açıyor" dedi. 

Cunliffe, "Birkaç ay önce İngiliz ekonomisi için en büyük riskin konut sektörü olduğunu düşündüm. Bu risk konut fiyatlarının kendisi ile alakalı değil. Asıl risk konut fiyatlarının insanların gelir artışından hızlı bir şekilde artıyor olması" ifadesini kullandı. 

Dün konut sektörü kuruluşu Nationwide'ın yaptığı açıklamaya göre İngiltere'de konut fiyatları 2007'deki zirve seviyesinin üzerine çıkmış durumda. İngiltere'de 2007 yılından beri ilk kez bu yıl ülkede ortalama bir evin fiyatı 188 bin 903 sterlin, Londra'da ortalama bir evin fiyatı ise 400 bin sterlin seviyesinin üzerine çıktı. 

Geçen hafta İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, konut fiyatlarındaki yükselişin ekonomik istikrar için risk oluşturduğunu belirterek, "Konut kredisi hacminde tahammül sınırımızın sonuna geldik" demiş ve konut satın alabilme gücünün daha iyi ölçülmesi için bir takım ek tedbirler getirme kararı almıştı. 

Geçen ay Uluslararası Para Fonu da İngiliz Merkez Bankası'nın özellikle hane halkı borcu ve emlak piyasasını kontrol altına almak için hazır olması gerektiği, parasal genişleme azaltılmadan önce faiz oranlarını artırması gerektiğini ifade etmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir