İngiliz otomotiv devine "araç toplatma" talebi

Land Rover'ın bir serisinde, fabrika hatası olduğunu öne süren avukatlar, fabrikanın araçları geri çağırması için mahkemeye başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ünlü cip markası Land Rover'ın bir serisinde fabrika hatası olduğunu öne süren avukat Engin Yakut, aynı seriye ait 2 aracın daha sahibinden vekalet alarak, fabrikanın araçları geri çağırması talebiyle "seri ve toplatma" talebiyle mahkemeye başvurdu.  

İş adamı ve avukat Engin Yakut, yaptığı açıklamada, 2013 yılının Mart ayında "Land Rover yeni Range Rover Vogue Jeep" model aracı, bir galeriden 170 bin euro bedel karşılığında satın aldığını belirtti.  

Cipi kullanmaya başladıktan 4 gün sonra, araç henüz 450 kilometreyken ve 70 kilometre hızla giderken aracın motorunda arıza meydana geldiğini kaydeden Yakut, distribitör yetkili servisine aracında ekspertiz yaptırdığını ve araçta fabrika hatası sonucu şanzımanda arıza meydana geldiğini belgelediğini ifade etti.  

Araçlarda fabrika hatası olduğuna yönelik 6 ayrı rapor alındı

 Aynı marka model araçta benzer sorunu yaşayan 7  kişiye daha ulaştığını ve bu kişilerden 2'sinden vekaletini alıp mahkemeye tespit davası açtığını dile getiren Yakut, araçlarda fabrika hatası olduğuna yönelik İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerden 13 bilim insanının imzasını taşıyan 6 ayrı rapor aldığını söyledi.  

İstanbul ve Bakırköy tüketici mahkemelerine başvuruldu

Cipin Türkiye'deki distribitörünün, "Aracı bizden almadığınız için garanti kapsamında değişimi gerçekleştiremiyoruz" yanıtını verdiğini, bunun üzerine İngiltere'deki Land Rover Company'e, 3 ayrı ihtarname çektiğini ancak firmanın ihtarnamelere karşılık vermediğini ifade eden Yakut, kendi aracı ve diğer 2 cip için avukat Candaş Gürol aracılığıyla İstanbul ve Bakırköy tüketici mahkemelerine başvurduğunu söyledi.  

14 aylık mağduriyet söz konusu

Zararlarının tazmin edilmesini talep ettiklerini aktaran Yakut, "Bu araçlar kullanılamaz hale geldi. 14 aydır firma beni mağdur etti. Eğer ben yüksek hızla gitseydim trafikte daha kötü sonuçlarla da karşılaşabilirdim. Bu araçlarda belli ki fabrikasyon hatası seri şekilde yapılmış. Dolayısıyla bu araçların trafikte gezmeleri de büyük risk oluşturmaktadır. Tüketici Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca bu araçlar toplatılmalıdır. Zararımız tazmin edilmelidir. Biz bu konuda TSE'ye de başvurduk. Bunun yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz. Belçika'daki Avrupa Tüketiciler Birliği'ne de aynı konuda müracaatımız oldu" diye konuştu.  

Yakut, Land Rover araçlara şanzıman üreten Alman ZF Lemförder'i de "patentin hükümsüzlüğü" için mahkemeye verdiklerini bildirdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir