İngiliz parlamenterlerden aşırı alkol uyarısı

İngiliz parlamenterler, aşırı alkol tüketimi sorunuyla mücadele kapsamında alkollü içeceklerin üzerinde tüketiciyi bilgilendirecek sağlık uyarılarının yer alması gerektiğini vurguluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz parlamenterler, ülkedeki aşırı alkol tüketimi sorunuyla mücadele kapsamında alkollü içeceklerin üzerinde sağlık uyarılarının yer alması gerektiğini bildirdi. 

Alkolün yanlış kullanımına yönelik, tüm partilerin temsil edildiği Parlamento Grubu tarafından hazırlanan raporla ülkedeki aşırı alkol tüketimi probleminin en aza indirilmesi hedefleniyor. Grubun kaleme aldığı raporda, tütün ve meşrubatlarda yer alan detaylı sağlık uyarıları gibi alkollü içeceklerde de sağlık uyarılarının yer alması gerektiği bildirildi.

İngiliz siyasetçiler yaptıkları tavsiyeler kapsamında hükümete, "alkollü araç kullanımına ilişkin yeni kısıtlamalar getirilmesi", "alkol pazarıyla ilgili mevzuatın sıkılaştırılması" ve "zorunlu asgari fiyat uygulaması" çağrısında da bulundu.

Hükümetten konuya ilişkin yapılan açıklamada ise aşırı alkol tüketiminin sınırlandırılması ve ucuz alkollü içecek satışının önüne geçebilme kapsamında çeşitli çalışmaların yürütülmeye devam edildiği kaydedildi.

Aşırı alkol tüketimi nedeniyle yılda 5 bin kişi ölüyor

Anadolu Ajansı muhabirinin İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerinden derlediği bilgilere göre aşırı alkol tüketimi sebebiyle dünya genelinde her yıl 2,5 milyon kişi hayatını kaybederken, İngiltere ve Galler'de bu rakam yıllık ortalama 5 bin. İngiliz marketlerinde herhangi bir saat kısıtlaması olmadan, alkol gece ve gündüz satın alınabiliyor.

İngiltere ve Galler'de yasal alkol satın alma yaşı 18 olduğu halde 16 yaşından büyük gençler, ebeveynlerinin gözetiminde bar ve restoran gibi mekanlarda yasal olarak alkol tüketebiliyor ancak satın alamıyor. Birleşik Krallık'ta 2012 yılında alkollü araç kullanmaktan mahkum edilenlerin sayısı ise 90 binden fazla.

Hükümetin bu yılın başında yayınladığı taban fiyatlara göre kutu biranın raf satış fiyatını minimum 50 pence (1.79 lira), bir şişe votkanın ise 10.6 sterlinden (37.91 lira) satılmasına karar verilmiş, düzenlemeye göre şarap satış fiyatı ise 2.24 sterlin (8 lira) olarak belirlenmişti.

İngiltere ve Galler'de 2012 yılında hayatını kaybeden kişilerin yüzde 1.4'ünün alkol bağlantılı hastalıklar nedeniyle öldüğü belirtilirken, bu oran 2011 yılında yüzde 1.5 (8 bin 748 kişi) olarak kaydedilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir