İngiltere 6 ayda 50 Suriyeliyi ülkeye aldı

İngiltere, "Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı program çerçevesinde bu yılın ilk 6 ayında sadece 50 Suriyeliyi ülkeye aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere, bu yılın ilk 6 ayında sadece 50 Suriyeliyi ülkeye aldı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan elde edinilen verilere göre, Suriyeli mültecilerin İngiltere'ye alınmasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile işbirliği yapan İngiliz hükümeti, ocak-haziran 2014 döneminde zor durumda ve savunmasız olan sadece 50Suriye vatandaşını topraklarına kabul etti.

İngiltere, BMMYK'nın önerileri doğrultusunda hareket ederken, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilere öncelik veriyor.

"Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı programa ilişkin İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, sistem kapsamında Suriye vatandaşlarının İngiltere'ye girişleri devam ediyor. Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve yerleştirildikleri yerlere yönelik ise bakanlık kaynakları bu kişilerin "korunmasız" oldukları gerekçesiyle bilgi paylaşmıyor. Sistem kapsamında İngiltere'ye nereden geldikleri, nerelere yerleştirildikleri veya neden mağdur olduklarına dair bilgi verilmiyor.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı başlatılan yerleştirme programından bağımsız olarak,  Suriye krizinin başlangıcından bu yana 3 binden fazla Suriyelinin İngiltere'ye iltica başvurusunun kabul edildiğini bildirdi.İngiltere bu rakamla, Avrupa'daki Almanya, Hollanda, İsveç gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.

"İngiltere yardımını artırmalı"

İngiltere Mülteci Konseyi Avukatlık Birimi Sorumlusu Anna Musgrave AA'ya yaptığı açıklamada, Suriye'nin komşusu Türkiye gibi ülkelerin, sığınmacıların sayılarını sınırlama gibi bir lüksleri olmadığını söyleyerek, "Biz de bölgeden kaçan sığınmacılara kapılarımızı açarak Suriye'nin komşularına destek olmalıyız. İngiltere bir an önce Suriye'den gelen sığınmacılara yönelik başlattığı yerleştirme programını genişletmeli. Sorumluluğun bir kısmını paylaşmazsak, Suriye'nin komşularından, kapılarını sığınmacılara açmalarını nasıl isteriz?" diye konuştu.

Musgrave, İngiliz hükümetinin, plan çerçevesinde gelecek üç yıl boyunca birkaç yüz Suriyeli mülteciye yardım etme hedefini eleştirerek, bu rakamın "birkaç yüzden daha fazla olması" gerektiğini vurguladı.

İngiltere bu yılın başında, Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuştu. "Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı programı başlatan İngiltere, Birleşmiş Milletler ile işbirliği yaparak, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilere öncelik vereceğini bildirmişti. Program çerçevesinde ülkeye ilk grup Suriyeli, 25 Mart 2014 tarihinde alınmıştı.

"İnsani koruma" programı kapsamında İngiltere'ye alınan Suriyelilerin ülkedeki kamu fonlarına ve iş piyasasına erişimi sağlanıyor. Bölgedeki insani krizin başlamasından itibaren İngiltere'nin Suriyeli mültecilere insani yardımının 700 milyon sterline ulaştığı bildiriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir