İngiltere, Afganistan'dan çekilmeye hazırlanıyor

Afganistan'da 5 bin 200 askeri bulunan İngiltere, gelecek yılın sonuna kadar bu ülkeden tamamen çekilmeyi planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere, gelecek yılın sonuna kadar Afganistan'dan tamamen çekilmeye hazırlanırken, operasyonların başladığı 2001 yılından bu yana bu ülkede 446 İngiliz askeri hayatını kaybetti.  

İngiltere Başbakanı David Cameron, Afganistan'a her yıl Noel öncesi yaptığı geleneksel ziyaretini dün gerçekleştirdi. Helmand eyaletindeki İngiliz üssünü ziyaret eden Cameron bir gazetecinin "Askerler eve 'Görev başarıyla tamamlandı' mesajıyla mı dönüyor?" sorusuna, "Evet , öyle döndüklerini düşünüyorum" yanıtını verdi.  

İngiliz basınında, Afganistan'daki İngiliz birliklerinin, Birleşmiş Milletler'in direktifleriyle, "Afgan halkını Taliban'dan korumak ve El Kaide'nin ülkede güçlenmesini önlemek" gibi konularda başarılı olduğu bildiriliyor. Ancak ülkenin geleceğinin belirsizliğine de dikkat çekiliyor. Yabancı birliklerin gelecek yıl Afganistan'dan tamamen çekilmesiyle ve yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle ülkede hareketliliğin artmasından endişe ediliyor. 2014 yılının Afganistan için "gerçek bir sınav yılı" olacağı yorumları yapılıyor.

ABD'nin eski Başkanı George W. Bush da, 2003 yılında yaptığı açıklamada "ülkesinin Irak'taki görevini başarıyla tamamladığını" söylemişti. Ancak ülkede mezhep kaynaklı şiddet 10 yıldır devam ediyor.

Afganistan'da halihazırda 5 bin 200 İngiliz askeri bulunuyor. Bu sayı bu yılın başında 9 bindi. Cameron, "İngiliz askerlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle ilgili karar verdikleri zaman çizelgesine bağlı kalacaklarını ve 2014 yılı sonu itibariyle Afganistan'da muharip güç bırakmayacaklarını" söyledi.

İngiltere'nin gelecek yıldan sonra Afganistan'da asker ve polis eğitimlerine verdiği desteğin ise sürmesi bekleniyor.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir