İngiltere Asya Altyapı Yatırım Bankası'na katılacak

ABD'nin en yakın müttefiki İngiltere'nin Pekin yönetimindeki Asya Altyapı Yatırım Bankası'na katılma açıklaması Washington'ı endişelendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, ülkesinin Çin liderliğinde oluşturulan Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üye olma niyetinde olduğunu bildirdi.  

Osborne, yazılı açıklamasında, İngiltere'nin Asya bölgesinde önemli bir destek alan Asya Altyapı Yatırım Bankası'na kurucu aday ülke olacağını duyurmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. 

Hükümetinin, Asya-Pasifik bölgesiyle yakın siyasi ve ekonomik ilişkileri teşvik ettiğini belirten Osborne, "Bizim uzun dönemli ekonomik planımız İngiltere ve Asya'daki ekonomiler arasında bağlantı kurarak, kendi şirketlerimize dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarında en iyi fırsatı vermektir" ifadesini kullandı. 

Osborne, İngiltere'nin bankaya katılacak ilk büyük batılı ülke olduğunu vurgulayarak, öteki kurucu üyelerle bu ay sonu müzakerelere başlayacaklarını kaydetti. 

Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın (AIIB) kuruluşuna ilişkin anlaşma geçen yıl Pekin'de imzalanmıştı. Çin, bölgede ağırlığını artırmak için, 50 milyar dolarlık kuruluş sermayesinin büyük kısmını karşılamayı taahhüt etmişti. 

ABD karardan rahatsız

Konuyla ilgili İngiliz Financial Times Gazetesine açıklama yapan adı açıklanmayan ABD'li diplomat,"G7 zirvesinde yeni bankaya nasıl yaklaşılacağı belirlenmiş olmasına rağmen İngiltere ABD ile müzakere etmeden böyle bir karar almıtır." diyerek Beyaz Saray'ın endişelerini dile getirdi.

ABD müttefiklerinin Uluslararası Kalkınma Bankası'na alternatif olarak gördüğü Asya Altyapı Yatırım Bankası'na katılmaması için bir süredir lobby çalışması yürütüyordu.  

_81614485_georgeosborne.jpg

İngiltere Maliye Bakanı Osborne Asya Altyapı Yatırım Bankası'na katılmanın Asya ve İngiltere'nin yatırımları ve birlikte büyümesi için olumlu olacağını söyledi

Bu konularda ilginizi çekebilir